Alonsóhoz hasonlítja Russellt Hamilton: „Ő a jövő embere”

Fernando Alonsóhoz hasonlította és a jövő bajnokának nevezte Lewis Hamilton a múlt évben őt egy hétvégén helyettesítő George Russellt – de nem a beugrása kapcsán.

Motor Racing - Formula One World Championship - Abu Dhabi Grand Prix - Preparation Day - Abu Dhabi, UAE George Russell és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Lehet, hogy csak a mezőny végébe tartozó autót vezet, George Russellnek így is sikerült felhívnia a figyelmet a tehetségére. Az F1-ben eltöltött eddigi két évében a grove-i csapatnál még egyszer sem szenvedett vereséget csapattárstól időmérő edzésen, és többször nyújtott erőn felüli teljesítményt. Ezzel többek között Lewis Hamilton elismerését is kivívta, aki korábban többször is méltatta honfitársát.

A múlt év végén a Szahíri Nagydíjon aztán úgy alakult, hogy Russell Hamilton helyettese lett a Mercedesnél. A koronavírus miatt kidőlt címvédő autójával remekül helyt állt, a versenyt majdnem meg is nyerte, ám az egy héttel később visszatérő Hamilton ezek után feltűnően szűkszavú volt, amikor helyettese produkciójáról kérdezték.

A hétszeres világbajnokról ettől függetlenül tudható, jó véleménnyel van Russellről. Ezt a GP Racing című magazinnak is egyértelművé tette. A fiatal versenyző sereghajtó Williamsszel nyújtott teljesítményét a Minardival bemutatkozó Fernando Alonsóéhoz hasonlította. „Amit nyújtott egy mezőny végén lévő csapattal, az hasonló volt Fernandóéhoz. Ez egy lehetőség a fejlődésre, az érésre, vezetni egy csapatot, hibákat véteni és hasonlók. Szerintem idén nagyszerűen kezelt mindent, és az is nagyszerű volt, amit az autóval csinált. Elég gyakran a Q2-be jutott, igazán nagyszerű eredményeket ért el. És lenyűgözött a versenyeken mutatott teljesítménye, valamint a fejlődése” – méltatta honfitársát.

Hozzátette, a jövő emberének tartja Russellt. „Övé a jövő. Vannak páran, akik a jövőt jelentik a sportágban, és ő az egyikük, akinek nagyon izgalmas figyelni a fejlődését. Kétségem sincs afelől, hogy a jövő bajnoka lehet.”

George Russell (Fotó: XPB)Amikor Russell pontszerző helyen haladt a Williamsszel Imolában, majd a biztonsági autós fázis alatt a falnak csapta azt, a futamot követően Hamilton egyike volt azon versenyzőknek, akik a közösségi oldalán biztatták őt. Ennek kapcsán a mercedeses elmondta: „Láttam, milyen sokan reagáltak rá, hogy talán inkább közvetlenül kellett volna üzennem neki. De gyanítom, hogy ez pozitívum. Fontosnak érzem, hogy figyeljek a pályájuk elején járó F1-es versenyzőkre, hiszen sokunk volt az ő helyzetükben, és tudom, milyen tapasztalatokon mennek most keresztül. Egyszerűen szerettem volna jelezni neki, hogy ez rendben van, ne kárhoztassa magát túlságosan. Úgyis a saját útját fogja járni, hiszen versenyzőkként mi így működünk. Egyszerűen csak szerettem volna biztatni őt egy kicsit.”

Hamilton a most megjelent interjút vélhetően még a Szahíri Nagydíj előtt adhatta, így Russell mercedeses beugrásáról nem ejtett szót. Annak kapcsán azóta zajlik a találgatás, hogy a Mercedes is a jövő emberének látja tehetségét, és akár még Hamilton tárgyalási pozíciójának gyengítéséhez is felhasználhatja. A címvédő egyelőre nem írta alá új megállapodásukat, honfitársa teljesítményét viszont egyre többen néznék meg a Mercedesnél.