Egy alázatos és udvarias Alonsót láthatunk viszont 2021-ben?

Egyik korábbi csapattársa egy szerény Fernando Alonso visszatérésére számít, a másik meg esélyt emleget a harmadik bajnoki címére.

Motor Racing - Formula One Testing - Abu Dhabi, UAE Fernando Alonso (Fotó: XPB)
Két szezont hagyott ki Fernando Alonso, majd úgy döntött, szüksége van a Forma–1-re. A Renault-ból átalakult Alpine-csapat tagjaként áll föl a 2021-es rajtrácsra, és bár első évében nem vár nagy eredményeket, 2022-ben nem titkolt célja, hogy felemelje a csapatot a legjobbak közé, és újra a győzelmekért küzdjön.

A McLarennél és a Ferrarinál tesztversenyzőként évekig Alonso csapattársaként dolgozó Pedro de la Rosa nem tartja kizártnak, hogy nemcsak győzelmek, a bajnoki cím is összejöhet neki. „Fernando szereti a Forma–1-et. Az utóbbi két év, amit az F1-en kívül töltött, megtanította megbecsülni a sportágat. A visszatérése nagyon pozitív számára és az F1 számára is” – nyilatkozta a Movistarnak a korábbi versenyző, aki szerint Alonso visszatérése a spanyolokban is újra felélesztette az F1-lázat. „Nyerhet egy újabb bajnoki címet, és ez nagy izgatottságot eredményez. A visszatérése előtti időszak eléggé szomorú volt. Az embereket nem érdekelte az F1, mert nem volt győzelemre esélyes spanyol.”

Akár megkapja az esélyt a bajnoki csatára, akár nem, Alonso másik korábbi csapattársa, Jenson Button úgy véli, a 2021-ben viszontlátott kétszeres bajnok más lesz, mint aki elköszönt 2017 végén. Alonso az utolsó mclarenes éveiben egy megkeseredett versenyzőként vergődött, aki nehezen tudta feldolgozni, hogy a közelébe sem kerülhet a vágyott harmadik bajnoki címnek. Az akkoriban sokat vagdalkozó és zsörtölődő spanyolnak az elmúlt két év lehetőséget adott arra, hogy maga mögött hagyja a felgyülemlett frusztrációját, és Button szerint más hangulatban lesz az idei évtől.

„Nagyszerűnek találom a visszatérését. Ő egy igazi személyiség, és úgy vélem, tanult egy kis alázatot az utóbbi két évben. Szerintem egy igazán erős, jól viselkedő Fernando Alonsót fogunk látni. Ez jó a sportnak, és igazán jó számára is. Úgy fest, igazán keményen dolgozik az erőnlétén is, ami remek. Szüksége is lesz rá, mivel már nem mai csirke…” – nyilatkozta a Planet F1-nek 2009 világbajnoka.

Fernando Alonso (Fotó: Renault)

Fernando Alonso (Fotó: Renault)Miközben az a francia 2020-as formája alapján egyelőre kérdéses, mennyire lesz nehéz ellenfél Alonso számára Esteban Ocon, Button figyelmeztetett, a McLarenhez szerződött Daniel Ricciardo magasra tette a lécet a spanyol előtt. „Ez jót fog tenni a Renault-nak is, hiszen együtt nyertek két bajnoki címet, és most visszatér hozzájuk. Fernandónak viszont nagy űrt kell betöltenie, mivel Daniel Ricciardo rendkívül jó volt, és semmi sem hozta őt zavarba. Közben nagyszerű móka lesz látni Danielt a McLarennél Lando (Norris) mellet, de igen, jó lesz viszontlátni a rajtrácson Fernandót is.”

Alonso korábbi segítője, Adrian Campos szerint akaratból nincs hiány, volt versenyzője nagyon elszántan tér vissza. Szerinte a Ricciardo-mércét is könnyedén megugorja. „Napi huszonöt órában azon agyal, hogyan nyerhetne több versenyt az F1-ben. Ha kap egy autót, amely elég jó a legjobb ötbe vagy hatba kerülésre, ő dobogós lesz vele. Ha pedig dobogóesélyes autót kap, még jobb lesz. Ricciardo tavaly dobogós helyezéseket szerzett – Fernando talán még futamokat is fog nyerni 2021-ben. Jól szórakozott az elmúlt két évben, versenyeket nyert, amire vágyott, és most újult erővel tér vissza” – mondta a spanyol egykori pártfogoltjáról.