Musorujsag
Élő Eredmények

Először a szezonhajrában: Melbourne akár bajnoki döntőt is hozhat?

Először a szezonhajrában: Melbourne akár bajnoki döntőt is hozhat?

Motorsport Week
Az őszből a nyárba – Melbourne még sosem rendezett F1-es versenyt ennyire későn, ám a főszervező rámutatott: a szezonrajt helyett így akár a bajnoki döntő helyszínévé is válhatnak.

A Forma–1 kedden erősítette meg, hogy Bahreinben rajtol a 2021-es bajnoksága, miután Melbourne nem tudja fogadni a sorozatot az eredetileg neki szánt március 21-ei időpontban. Ezzel sorozatban második alkalommal nem a kontinensnyi országban veszi kezdetét a szezon: tavaly a mezőny ugyan elutazott Melbourne-be, ám a pénteki első szabadedzés kezdete előtt lefújták a nagydíjat, és azt később már nem is pótolták a világjárvány miatt.

A halasztás oka most is a koronavírus, ám ezúttal más miatt: Ausztráliában bevezették, hogy az országba érkező külföldieknek 14 napot karanténban kell tölteniük, mielőtt szabadon mozoghatnának, és ezt 23 versenyt tervező F1 a sűrű programja, valamint az autók felkészítésének ideje miatt nem tudta vállalni. A melbourne-i nagydíjhétvégét emiatt szokatlan időpontban, november 21-én rendezik meg idén.

Ausztráliában legutóbb az év ezen szakában akkor rendeztek F1-es versenyt, amikor annak helyszíne még Adelaide volt. Az ottani utcai pályán több emlékezetes bajnoki finálét is rendeztek (pl. 1986, 1994), utolsó ottani versenyüket 1995-ben november 12-én tartották.

A melbourne-i szervezők most Victoria állam vezetőivel közösen döntöttek a halasztás mellett. Martin Makula sportminiszter szerint az időpont módosítása nem okoz majd fennakadást. „Ez a helyes döntés, és köszönettel tartozunk a Forma–1 vezetőségének az együttműködéséért, ami lehetővé tette az új időpontot 2021-ben. Az Ausztrál nagydíj egy nagy világesemény, és szeretnénk biztonságosan, sikeresen lebonyolítani novemberben” – nyilatkozta.

Melbourne az 1996-os naptárba kerülése óta rendre hulló falevelekkel, az ausztráliai ősz kezdetén fogadta az F1 mezőnyét – ezúttal más lesz a kulissza, hiszen a nyár kezdetére került át a verseny. Ugyanakkor már annak is örülhetnek, hogy a múlt évi kihagyás után idén a programban maradhattak.

„A miénk a sorban a harmadik legkésőbbi verseny lesz idén, ami lehetőséget biztosít a biztonságos lebonyolításra, és Melbourne akár a bajnoki döntő helyszíne is lehet a nyár kezdetekor” – hívta föl a figyelmet a főszervező Australian Grand Prix Corporation elnöke, Paul Little, célozva arra, hogy az elmúlt években rendre már az év utolsó versenye előtt bajnokot avatott az F1. „Szeretnénk köszönetet mondani a hűséges szurkolóknak és az alkalmazottainknak a megértésükért ezekben a nehéz időkben” – tette hozzá.

Miközben tehát az Ausztrál Nagydíj az ősz elejéből a nyár elejébe költözik, Bahrein 2010 óta először lesz szezonnyitó helyszíne. A március 28-ai eseményük az F1 történetének első villanyfényes évkezdése lesz.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak