Musorujsag
Élő Eredmények
×

Újabb akadály Interlagos előtt

Újabb akadály Interlagos előtt

Motorsport
Akadályokba ütköztek a brazil futam szervezői, miután egy bíró beavatkozott és ideiglenesen felfüggesztette a Forma–1 vezetői és Sao Paulo városa közötti új, 2020 végén kötött futamrendezési megállapodást.

Decemberben jelentették be, hogy az F1 vezetői ötéves szerződést kötöttek Sao Paulo városával, mely értelmében a brazil futam továbbra is Interlagosban marad. A hírek szerint a verseny a jövőben a Brazil Nagydíj helyett a Sao Paulo Nagydíja nevet viseli majd, ezzel is tisztelegve a város előtt, melynek kiemelt szerepe volt a tárgyalások során, és az egyezség nyélbe ütésében.

A megállapodást egy új szervezőbizottság tárgyalta ki a királykategória vezetőivel – az újonnan létrehozott Brazil Motorsport nevű cég, amit az abu-dzabi kormány is támogat a Mubadala befektetési csoporton keresztül.

A hírek egy ötéves megállapodásról szóltak, a szerződést azonban ideiglenesen felfüggesztették, miután aggályok merültek fel a közpénzek felhasználásával és az üzlet átláthatóságával kapcsolatban. A jogi lépést (a szerződést egy nyilvános petícióval támadták meg) Rubens Nunes helyi tanácsos és ügyvéd is támogatta.

A Brazil Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

A szerződés ellenzői azt kifogásolják, hogy a város az új megállapodás értelmében évi 20 millió reált fizet a versenyért, míg korábban a különböző állami támogatásokat csak az interlagosi pálya felújítására költötték, valamint pályázatírás nélkül nyerték el a rendezési jogot.

„Az F1 fontos Brazília és Sao Paulo számára is, én magam is szurkoló vagyok” – írta. „De ez nem hatalmazza fel a várost arra, hogy ajánlat nélkül kössön szerződéseket, titokban, egy olyan szervezettel, amit néhány napja hoztak létre.”

A megállapodást Emilio Migliano Neto függesztette fel a további vizsgálatokig (a hatóságoknak most öt nap áll rendelkezésükre a vonatkozó dokumentumok benyújtásához). „A tények egyértelműen arra mutatnak, legalábbis a jelenlegi szakaszban, hogy sértik a nyilvánosság, és az átláthatóság elveit. Az ajánlattétel hiánya miatt fel kell függeszteni a szerződést, hogy felmérjük, voltak-e tényleges források a szerződésben részletezett költségek fedezésére” – írta a bíró.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)
Borítókép: Interlagos (Fotó: XPB)

További tartalmak