Musorujsag
Élő Eredmények

Az őt műtő orvos szerint Zanardi újra beszélni kezdett

Az őt műtő orvos szerint Zanardi újra beszélni kezdett

Autosprint
Az őt műtő orvos beszámolója szerint újra képes beszélni a tavaly nyáron életveszélyes sérüléseket szenvedett Alessandro Zanardi.

Biztató hírekkel szolgált a korábbi Forma–1-es versenyzőt, Alessandro Zanardit megműtő orvos. Federica Alemanno a Corriere della Sera című lapnak nyilatkozott a tavaly júniusban súlyos kézikerékpáros balesetet szenvedő, fej- és arcsérüléseivel sokáig életveszélyes állapotban kezelt többszörös paralimpiai bajnok kezeléséről, és elárulta, az olasz képes kommunikálni a családjával, újra meg is szólalt.

Alemanno a milánói San Raffaele Kórház specialistája, aki éber vagy félig éber állapotban operálja páciensek agyát, ezzel biztosítva minél jobb életminőséget a sérültek számára. „Ez egy nagyon speciális technika, amit csak nagyon kevés helyen csinálnak Olaszországban. Egy létfontosságú műtét, amit általában speciális eseteknél, főleg fiatalabb, harminc és ötven év között lévő pácienseknél alkalmaznak” – magyarázta, hozzátéve, a műtét lényege, hogy érzékeny területeknél történő beavatkozások hatását tudják már a műtét közben felmérni előzetes elektromos stimuláció segítségével.

A szakorvos ilyen műtétet hajtott végre Zanardin, aki elmondása szerint jól reagált, és a balesete óta először újra beszélt. „Nagyon érzelmes pillanat volt, amikor elkezdett beszélni. Senki sem hitte el. Jelen volt! És beszélt a családjával” – mesélte.

A korábbi versenyzőről a múlt év végén egy olasz lap azt írta, egy otthonukhoz közelebb eső speciális kórházban folytatja a rehabilitációját. A beszámoló szerint Zanardit a gégéjének megnyitása akadályozta a beszédben, de az akkori információk is arról szóltak, hogy a sportoló felismeri családtagjait, újra képes kommunikálni, reagál a kérdésekre.

Borítókép: Alessandro Zanardi (Fotó: XPB)

További tartalmak