×

Ezt a szerepet szánja Vettelnek az Aston Martin

Nemcsak a csapatnak Lance Strollnak is a hasznára válik Sebastian Vettel érkezése az Aston Martin csapatfőnöke szerint. Otmar Szafnauer úgy érzi, mindkét félből extrát hozhat ki a bajnok.

Lance Stroll és Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Lance Stroll és Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)
Hat ferraris szezon után egy teljesen új küldetésbe kezd Sebastian Vettel 2021-ben: az újjáalakuló Aston Martint igyekszik közelebb vezényelni az élmezőnyhöz. Miközben a csapat már korábban megállapította, ők a megfelelő környezet biztosításával újra visszaadhatják a sportágnak azt a négyszeres világbajnokot, akit a ferraris válsága előtt ismertünk, Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint Vettel is csak adni fog nekik.

„Nagyon izgalmas ez a felállás mindenki számára a csapatnál. Sebastian személyében egy négyszeres világbajnok érkezik, tudja, hogyan kell hozzásegíteni csapatokat ahhoz, hogy nyerő csapatok legyenek, bajnokesélyes csapatok. Ezért is annyira fontos számunkra a szerződtetése. Győztes mentalistást hoz magával, és kétségtelenül sokat fogunk tanulni tőle a közös út során” – ecsetelte az amerikai.

Szafnauer szerint emellett a fiatal csapattársat, Lance Strollt is új szintre emelheti Vettel érkezése. „Lance egy fiatal és tehetséges versenyző, keményen dolgozik, és a múlt évi volt az eddigi legerősebb idénye, melynek során minden területen sikerült fejlődnie. Tudjuk, hogy ha megadjuk neki a megfelelő eszközöket, nagyon is képes hozzásegíteni a csapatot a céljainak eléréséhez. És úgy véljük, hogy Sebastian is a legjobban fogja kihozni Lance-ből, miközben Lance is keményen fogja hajtani Sebastiant. Elégedettek vagyunk tehát a 2021-es felállásunkkal. Ez ideális elegye a tapasztalatnak, a győztesek tudásának és a nyers tehetségnek” – állapította meg.

Szavai honfitársa, a McLarent irányító Zak Brown nyilatkozata tükrében érdekesek. A wokingiak ügyvezető igazgatója nemrég azt mondta, szerinte az Aston Martin párosa még úgysem veheti föl a versenyt a McLaren vagy a Ferrari új duójával, hogy Vettel a britekhez szerződött. Brown ezzel vélhetően inkább Stroll potenciálját kérdőjelezte meg, hiszen egy másik interjúban kiemelte, a silverstone-iaknál 2020-ban inkább csak Sergio Pérez szállította a jó eredményeket, és arról is beszélt, hogy szerinte Vettelben még mindig több van, mint amit a Ferrari tavaly kihozott belőle, vagyis betöltheti a mexikói által hátrahagyott űrt.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) 

A leghatékonyabb csapatból hatékony élcsapattá válni

Miközben a versenyzők által hozott színvonal meghatározó lehet a középmezőny ismét szorosnak ígérkező küzdelmeiben, elsődlegesen azon múlik e csata kimenetele, ki milyen ütemben fejlődik tovább. Az Aston Martin a riválisai szerint már Racing Pointként gyorsabb autóval rendelkezett náluk, Szafnauernek pedig meggyőződése, hogy innen csak fölfelé vezet az útjuk, hála az új tulajdonos befektetéseinek.

„Ez egy mamutfeladat volt. Könnyű elfelejteni, hogy egy nagyon nehéz globális helyzetben fektettük le a teljesen új korszakunk alapjait, és az eddigi legsikeresebb F1-es szezonunkat futottuk, miközben ezekkel a feladatokkal voltunk elfoglalva. Nyertünk egy versenyt, több dobogós helyezést is szereztünk, és negyedikek lettünk a konstruktőri bajnokságban. Mindenki rendkívül büszke lehet, aki részt vett ebben, mert az eredmény azt bizonyítja, hogy miközben új csapat vagyunk, új identitással,  megtartottuk az erős alapokat, amik segítségével átvészeltük a nehéz időket, és eljutottunk oda, ahol most vagyunk.”

„Miközben a kihívás korábban az volt, hogy mi legyünk a leghatékonyabb csapat a mezőnyben, most ez egy izgalmas lehetőség arra, hogy élcsapattá váljunk, a hatékonyságunk megtartásával, és egy izgalmas fejezettel bővítsük az Aston Martin örökségét. Az új csapatnévvel, az elkötelezett részvényesekkel, az új befektetésekkel és a csapatunk tapasztalatával hisszük, hogy minden összetevő adott ahhoz, hogy még több dobogós helyezést és remélhetőleg győzelmeket is szerezzünk” – magyarázta Szafnauer.