×

Stroll: Ha nem a fiam volna, senki sem kérdőjelezné meg Lance helyét

Az Aston Martin tulajdonosa, Lawrence Stroll úgy érzi, senki sem kérdőjelezné meg, hogy fia, Lance eddigi eredményei alapján megérdemli helyét az alakulatnál és a Forma–1 mezőnyében, ha nem ő lenne az édesapja.

XPB_1049126_HiRes Lawrence és Lance Stroll (Fotó: XPB)
A fiatalabb Stroll azután csatlakozott az akkor még Racing Point néven futó alakulathoz, miután édesapja 2018-ban átvette azt az egyre komolyabb pénzügyi gondokkal küzdő tulajdonosoktól. Noha a csapattárs, Sergio Pérez mindkét közös szezonjukban jobban teljesített, a vezetőség a rutinos mexikóit küldte el, hogy helyet csináljon Sebastian Vettelnek.

Sokak szerint ennek oka teljesen egyértelmű: a csapattulajdonosnak esze ágában sem volt elküldenie fiát, holott Pérez jobb eredményeket szállított. A kanadai üzletember ennek kapcsán többször elmondta már, fia eredményei alapján is rászolgált a maradásra.

Legutóbb a RaceFansnak adott hosszabb interjúban beszélt erről, külön kiemelve, fia helyét senki sem kérdőjelezné meg az eredmények alapján, ha nem ő lenne az édesapja. „A helyét egész egyszerűen az egész pályafutása alatt nyújtott teljesítményével érdemli ki, kezdve attól, hogy az F3-ban bajnok lett, rekordokat döntögetve” – kezdte.

Lawrence Stroll (Fotó: XPB)„Tavaly nedves pályán szerzett rajtelsőséget, és mind tudjuk, hogy ilyen körülmények között sokkal több múlik a versenyzőkön. Elvesz az autó adta előnyökből, és ezt a versenyzők kezébe adja. A törökországi pole szerintem magáért beszél. A futamot is vezette 30 körön keresztül 20 másodperccel is. Két dobogója volt, Monzában pedig nyerhetett volna a piros zászló nélkül. Az újraindításkor a pálya piszkosabb oldaláról kellett startolnia, és mindenki tudja, ez mit jelent. Kipörögtek a kerekei, mégis vissza tudott jönni a dobogóra” – emelte ki.

„Egy 22 éve srác ezzel a teljesítménnyel igazolta, hogy ott lehet a mezőnyben. A pályán nyújtott teljesítményével egyértelműen rászolgált erre. És egyébként is, ha nem a fiam volna, csak az eredményei alapján senki sem kérdőjelezné meg, hogy maradhat-e” – folytatta a kanadai, majd rámutatott, fia több peches futammal is értékes pontokat veszített.

„Mugellóban a legjobb négy között volt, amikor defektet kapott. Valószínűleg azon a futamon dobogóra állhatott volna. Oroszországban (Charles) Leclerc kiütötte a versenyből, a következő futamon pedig (Lando) Norris. Ezekről ő nem tehetett, semmit sem csinált rosszul. Szóval, ahogyan összerakta a szezont, az szerintem egy huszonéves sráctól egészen elképesztő volt” – zárta gondolatát a csapattulajdonos.

Lance Stroll (Fotó: XPB)