Musorujsag
Élő Eredmények

„Verstappen és Hamilton azonos autóban? Az egész világ ezt várja!”

„Verstappen és Hamilton azonos autóban? Az egész világ ezt várja!”

Formule 1.nl
Miközben apja szívesen megnézné Max Verstappent egy csapatban Lewis Hamiltonnal, a fiatal holland nem érzi úgy, hogy túl sokat késik a vágyott bajnoki cím.

Amikor 2016-ban már a legelső Red Bull-lal futott versenyét megnyerte, Max Verstappennek sokan előre odaadták volna a „minden idők legfiatalabb világbajnoka” rekordot is. Csapatának is az volt a célja, hogy együtt elérjék ezt, ám 2020-ban végérvényesen kifutottak az időből: Sebastian Vettelé maradt ez a csúcs.

Pedig Helmut Markóék már jó ideje mondogatják, Verstappen kellően érett ahhoz, hogy a bajnoki címért küzdjön, csak éppen nem kapta meg az ehhez szükséges autót. Apja, Jos Verstappen szerint is így van. „Már három évvel ezelőtt is készen állt. Max mindig száztíz százalékon vezet. Ennek köszönhetően nem igazán tudjuk, hogy mennyire jó vagy rossz az autója – még az is lehet, hogy még a Ferrariénál is rosszabb volt. Ez is benne van, senki sem tudhatja” – dicsérte fia tehetségét a korábbi F1-es versenyző a holland Formule 1 magazinnak.

Maxról mindenki tudja, hogy jó versenyző, ám hogy mire lenne képes az eredményei alapján a legjobbnak mondott Lewis Hamilton ellen azonos vagy hasonló feltételek mellett, az még nem derült ki, köszönhetően a Mercedes nagy fölényének. „Az egyetlen, akivel össze lehet mérni Maxot, a csapattársa. Alexander Albon nem volt rossz a gokartban és az alsóbb kategóriákban, jól teljesített. A mostani szezonban viszont eléggé komoly problémája volt Maxhoz viszonyítva” – állapította meg idősebb Verstappen.

Ő örülne annak, ha Max Hamilton csapattársaként is megmutathatná, mire képes, és gyanítja, hogy ezzel nincs egyedül. „Lewisról ugyanazt tudom mondani, mint Maxról: hihetetlenül erős. Elég megnézni, mennyivel jobb a csapattársánál. A Mercedesnél minden nagyon összejött Hamiltonnak. A McLarennél volt pár év, amikor nem mentek úgy a dolgai. Világbajnok viszont nem leszel úgy, ha nincs egy világbajnok csapatod és egy világbajnok autód.”

Max és Jos Verstappen (Fotó: XPB)

„Ha engem kérdeznek, biztosra veszem, hogy képes lenne azonos szintet hozni Hamiltonnal. Mondjuk úgy: nem lenne ellenemre, ha Max Hamilton csapattársa lenne. Ez így elég egyértelmű. A legjobb az lenne, ha egyforma autót vezetnének. Akkor lehetne megmondani, hogy ki a legjobb. Én talán örülnék is neki, és egy igazán jó szezon lenne. Szerintem az egész világ ezt várná” – mondta az esetleges egy csapatba kerülésről.

Hacsak Hamiltont nem érdekelné egy Red Bull-os lehetőség, nehéz elképzelni, hogy ez a párosítás valaha is összejöjjön. Toto Wolff, a Mercedes főnöke ugyan már többször is elismerte, nagy rajongója Verstappennek, a márka pedig már az F1-be kerülése előtt szerette volna megszerezni, az osztrák tavaly egyértelművé tette, náluk nem téma a holland, mivel ha fiatal versenyzőt akarnának a csapatukba, házon belülről választanának. Legfőbb jelöltjük pedig George Russell.

Verstappen eközben már azzal is elégedett lenne, ha egy másik csapattal borsot törhetne végre a 2017 óta verhetetlen Hamilton orra alá. Habár a Red Bull évről évre fogadkozik, hogy megadja neki a feltételeket ehhez, az elmaradt rekorddöntése megmutatja, hosszabb lett a várakozás, mint azt a holland remélte.

Az előző két év bajnoki harmadik helyezettje ettől függetlenül nem érzi úgy, hogy kezd kifutni az időből. „Természetesen a bajnoki címért szeretnék küzdeni az új szezonban, de meglátjuk. Mármint még mindig fiatal vagyok. Az emberek talán mondhatják, hogy ketyeg az óra, de én nagyon nyugodt vagyok. Ilyen az élet. És van, hogy az ember nem siettetheti a dolgokat, szóval csak nyugodt maradok” – mondta.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak