Musorujsag
Élő Eredmények

Amiért Sainz nem mondhatott nemet a Ferrarinak

Amiért Sainz nem mondhatott nemet a Ferrarinak

Crash, GMM
Nem aggasztja Carlos Sainzot a Ferrari múlt évi visszaesése. Visszautasíthatatlannak tartotta az olaszok ajánlatát, és meggyőződése, hogy a csapat talpra áll 2021-ben.

Amikor Carlos Sainz a 2020-as bajnokság rajtja előtt aláírta új szerződését a Ferrarival, még abban a hitben volt, hogy a McLarentől egy élcsapathoz igazolt, amellyel pályafutása áttöréshez juthat. A Scuderia aztán az elmúlt 40 év legrosszabb idényét futotta, csak hatodik lett a csapatok bajnokságában, miközben Sainz eddigi munkaadója, a McLaren a 2012 óta legnagyobb sikerét elérve a harmadik helyre tornázta fel magát.

A kontraszt kapcsán a spanyolt gyakran kérdezik arról, nem bánta-e meg a váltást, és nem bizonytalanították-e el a történtek a döntése kapcsán. A héten már a maranellói gyárban dolgozó versenyző egy sajtóbeszélgetésen leszögezte, számára a Ferrari aktuális formájától függetlenül visszautasíthatatlan lehetőség volt, hogy az F1 történetének legrégebbi és legsikeresebb gárdájához kerülhet. „Először is: a Ferrarinál versenyezhetsz. Nem tudom, szükséges-e ennél többet mondanom. Minden versenyző fejében megfordul, hogy Ferrari-versenyző legyen, és minden versenyző álmodozik erről. Függetlenül a helyzettől, erre nagyon-nagyon nehéz lenne nemet mondani” – szögezte le.

Sainz korábban ennek kapcsán elmondta, a Ferrarit gyakran nevezik az F1 Real Madridjának, ő viszont a McLarent az F1 Barcelonájának tekinti, és büszke rá, hogy mindkét patinás istállónál megfordulhat. „Ha valaki az egyiktől vált a másikhoz, nem csinálhatja rosszul a dolgát” – jegyezte meg, hozzátéve: „Ha lehetőséged van Maranellóba szerződni, nem hezitálsz.”

Ami a 2020-as visszaesést illeti, Sainz hisz a gyors visszakapaszkodásukban, és meggyőződése, 2021 nem lesz olyan gyenge év a vörösöknek, mint az előző. „Pozitívan alakultak az ottaniakkal folytatott beszélgetéseim. Látom, milyen szellemiségben dolgoznak az embereik, készek arra, hogy szépen visszatérjenek. Mindenki teljes gőzzel megy előre. Láthattuk, milyen fejlődésen ment keresztül a Ferrari tavaly a nehéz kezdése után. Egyértelműen javítottak az autójukon, és sokkal jobb helyzetben vannak már, mint hat-hét hónappal ezelőtt.”

„Remélem, a következő lépést is megtehetjük együtt, és tudok segíteni nekik, hogy megtalálják a helyes utat, hogy javítsanak az autó teljesítményén. Nem szerződnék a csapathoz, ha nem lennék bizakodó ennek kapcsán.”

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari) Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

A kétszeres dobogós úgy érzi, könnyen meg fogja találni az összhangot új munkaadójával. „Egy olasz csapatról beszélünk, én pedig nagyon jól éreztem magam a Toro Rossónál. Mindig is úgy éreztem, hogy a Ferrari is passzolna hozzám. Tudok olaszul, ismerek ott pár embert, és úgy éreztem, egyből sikeres időszakot tölthetnék ott. Emellett lehetek szentimentális is, és mondhatom, hogy a sportág történetének legsikeresebb csapatánál versenyezni mindig minden Forma–1-es versenyző álma.”

Célja, hogy a McLarenhez hasonlóan a Ferrarinál is jó hangulatot, erős kapcsolatokat teremtsen, mivel szerinte Wokingban is ez volt a sikerük egyik alapja. „Sikerült a McLarennél, szóval sikerülhet a Ferrarinál is. Ha egy jó csapatot tudok kreálni, jó hangulatot teremteni a McLarennél, miért ne menne ugyanez a Ferrarinál? Meg tudom csinálni. Kedvelem az ottani embereket. Kedvelem Mattiát (Binotto csapatfőnök – a szerk.), és tetszett, amit láttam, amiről beszéltünk. Nem is hezitáltam, amikor a szerződés aláírására került sor. Szerintem meg tudom teremteni azt, amit a McLarennél. Ha már a csapatnál leszek, ki fogom elemezni a helyzetet, és a tudásommal, a munkamódszeremmel szeretnék segíteni. A csapat ezer emberből áll, a versenyző csak a tehetségét, a gyorsaságát tudja bevetni, valamint irányt mutatni a csapatnak, hogy merre menjen. De az autó gyorsasága nem pusztán a versenyzőn múlik.”

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak