×

Bizonytalanná válhat az Alfa Romeo F1-es folytatása?

Olasz sajtóhírek szerint felülvizsgálhatják az Alfa Romeo F1-es szerepvállalását a FIAT-Chrysler és a Peugeot-csoport egyesülése után.

Fotó: Alfa Romeo Fotó: Alfa Romeo
A Forma–1-es bajnokság első éveinek meghatározó márkája, az Alfa Romeo 2018-ban tért vissza szponzorként a királykategóriába. Egy évvel később aztán a nevére is vette a Sauber-csapatot, amely a főtámogatói megállapodás mellett technológiai partnerségbe is kezdett az olasz gyártóval. Ennek keretében több új modelljüket is a hinwili szélcsatornában fejlesztették.

Az autóiparban ugyanakkor most olyan változások történtek, amik kérdésessé tehetik az Alfa F1-es jövőjét. A Gazzetta dello Sport című lap arról találgat, hogy miután az Alfa anyacége, a Fiat-Chrysler (FCA) év elején hivatalosan is egyesült a Peugeot-t és az Opelt is tömörítő PSA-val, az átszervezett vállalat felülvizsgálhatja a motorsportos tevékenységét.

„Az FCA és a PSA egyesülésével létrejött új globális autóóriás tervei között szerepel a csoportba tartozó márkák sportos aktivitásának felülvizsgálata is. Ez az Alfa Romeóval fog kezdődni, amely 2018 óta szponzora a Sauber-Ferrarinak. Hogy a történelmi márka marad-e a Forma–1-ben, az az új vállalati tervektől függ” – írta a rózsaszín lap.

A Saubernek 2021 végéig szól a szerződése az Alfa Romeóval és a Ferrarival is. Frédéric Vasseur csapatfőnök a múlt év végén nem jelentette ki egyértelműen, hogy mindenképpen folytatni szeretnék a 2020-ban számukra gyenge erőforrást biztosító Ferrarival, és szavain érződött, azt is furcsának találja, hogy a vörösök másik partnercsapatukkal, a Haasszal kezdték szorosabbra fűzni az együttműködésüket.

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)A Ferrari „testvérének” számító Alfa Romeóról mindeközben azt mondta, létfontosságú a támogatásuk az istállójuk jövője szempontjából. „Számunkra ez meghatározó. Nem akarnék a gazdasági vonzatokról beszélni, de az biztos, hogy ez is a részét képezi. A csapat számára plusz motivációt jelent, hogy a cég fejlődése érdekében bővíthetünk. Az Alfa Romeo az első világbajnok, és ha szeretnének hosszabbítani velünk, valamint partneri kapcsolatot kialakítani, az nemcsak jó visszajelzés, egy következő lépés is számunkra” – magyarázta a francia.

A svájci istállót a névváltástól függetlenül továbbra is a Sauber működteti, a Ferrarival és az Alfával való esetleges szakításuk kapcsán pedig máris fölmerült, talán a Renault, illetve az Alpine szatellitcsapatává válhatnának. A franciáknak jelenleg nincs partnercsapatuk, a hosszú távú fejlődés szempontjából viszont szükségük lesz egyre.

Vasseur erről egyelőre nem beszélt, arról viszont igen, hogy az autóiparral való kapcsolatot fontosnak érzi a csapatuk fejlődéséhez, és amennyiben folytatják az Alfával, még szorosabban együttműködnének.