×

Williams belefáradt a pénzügyi gondokba

A Williams alapítójának lánya, és korábbi helyettes csapatvezetője, Claire Williams elismerte, bizonyos értelemben megkönnyebbülés volt számára az istálló tulajdonosváltása, a vezetőség ugyanis belefáradt abba, hogy nem tudja előteremteni az előrelépéshez kellő pénzösszeget.

Motor Racing - Formula One World Championship - Italian Grand Prix - Practice Day - Monza, Italy Claire Williams (Fotó: XPB)
Az alapítás óta a Williams család által futtatott istállót tavaly nyáron vette át a Dorilton Capital nevű amerikai befektető társaság, komoly változásokat hozva ezzel annak életében: szeptember elején az alapító, Frank Williams, és a csapatot irányító Claire Williams is távozott. Noha ők már dolgoznak az istállónál, annak neve változatlan maradt, örökségük tehát tovább élhet.

A cél most az, hogy az új tulajdonosok keze alatt az istálló ennek az örökségnek megfelelő eredményeket szállítson, ehhez pedig komolyabb tőkeinjekcióra lesz szükségük, az utóbbi években ugyanis a csapat anyagi gondokkal küzdött.

Ezzel kapcsolatban Williams kijelentette, bizonyos értelemben megkönnyebbült a tulajdonosváltáskor, hiszen már frusztráló volt, hogy nem tudnak komolyabban előrelépni az anyagiak hiánya miatt. „Mélyek a zsebeik” – utalt az új tulajdonosra. „Belefáradtam, hogy a csapat, és a dolgozók nem tudják megfelelően elvégezni a munkájukat, mert nincs elég pénzük ahhoz, hogy ez lehetővé váljon” – tette hozzá a korábbi helyettes csapatvezető.

Claire Williams (Fotó: XPB)„Ezt évekig frusztrálónak, és idegesítőnek találtam. Tudtam, hogy a Dorilton hajlandó pénzt tenni a csapatba, hogy visszavezesse azt a rajtrács élére. Éreztem a szenvedélyt eziránt, ez a szenvedély pedig nagyon hasonló volt ahhoz, ami a családunkat jellemezte” – emelte ki.

Elmondta, a fordulópontot a ROKIT-tal kötött főszponzori szerződés felbomlása (ez is a világjárványra vezethető vissza), valamint az abból származó jelentősebb bevételkiesés volt. „Ez volt az utolsó szög a koporsónkban. Amikor berobbant a vírus, volt időnk arra, hogy a teljes képről gondolkodjunk, arról, hogyan fogunk újra versenyezni, és hogyan tartsunk fenn magunkat a lezárások alatt. Aztán jött a döntés, hogy befektetőt kell keresnünk, vagy eladni a csapatot. Nem volt más választásunk, tényleg mindent megtettünk” – fogalmazott.

Kiemelte, két tényező állt a döntés hátterében. „Az első a csapat megmentése volt. Amikor azt mondtam, megmentjük a csapatot, azt értettem ez alatt, hogy biztosítjuk az emberek munkáját, azt, hogy a csapat fennmaradjon az ő érdekükben. A másik személyes ok volt, meg akartam bizonyosodni róla, hogy apám bevétellel jön ki ebből az egészből. Az évek során egy fillért sem vett ki a csapatból. Biztosítani akartam, hogy felmutathat valamit az örökségeként. Ez fontos volt. Fontosnak éreztem ezt abban a helyzetben, amiben a csapat évek óta volt” – zárta gondolatát.

George Russell (Fotó: XPB)