Le Mans vagy Indy? Ricciardo elmondta, melyiket választaná

A McLaren versenyzője, Daniel Ricciardo szívesebben indulna a legrangosabb hosszútávú versenyen, a Le Mans-i 24 óráson, mint az amerikai formaautózás legendás futamán, az Indy500-on, amitől az oválpálya miatt tart kicsit.

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Practice Day - Sakhir, Bahrain Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
A motorsportok nagy mesterhármasát a Monacói Nagydíj, a 24 órás és az amerikai klasszikus adja; hogy mennyire különleges mindhárom megmérettetésen diadalmaskodni, jól mutatja, hogy eddig csupán egy versenyzőnek, Graham Hillnek sikerült mindet megnyernie. Némileg persze árnyalja a képet, hogy napjainkban egy versenyző számára limitáltabban a lehetőségek az „átjárásra”.

Persze azért többen próbálkoznak: Fernando Alonso például sokáig konkrétan arra hajtott, hogy a monacói és a Le Mans-i siker után Indianapolisban is győzedelmeskedni tudjon, eddig azonban nem jött össze a siker, tervét pedig az F1-es visszatérés miatt jegelte.

A McLarenhez igazoló Daniel Ricciardónak monacói győzelme már van, és mivel csapata az IndyCarban is képviselteti magát és a Le Mans-i szereplés gondolatával is kacérkodik, fölmerült, az ausztrál belevágna-e a mesterhármas ostromlásába. Ő azonban jelezte, szívesebben venne részt a Le Mans-i viadalon, az oválpályás versenyzéstől ugyanis kicsit tart.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)„Alapvetően nagyon jól hangzik a dolog, de az ovál kissé megijeszt, ha teljesen őszinte akarok lenni, ezt el kell ismernem” – nyilatkozta az ausztrál. „Menő lenne indulni Indianapolisban, de előbb talán egy felkészítő teszt segítségével. Lenyűgöző volt Fernando teljesítménye, és elképzeltem, hogy én is ott fogok majd versenyezni. Egyszer talán meg is próbálom. Mármint, körönként négyszer kell balra fordulni, mennyire lehet ez nehéz?” – tette fel a kérdést viccesen.

„Le Mans-t több rivális is kipróbálta már, az az ötlet pedig, hogy az autót megoszthatom a csapattársakkal, nekem eléggé vonzó” – tért át a klasszikus megbízhatósági versenyre. „F1-es versenyzőként nem osztod meg a titkaid a többiekkel, de ott mindent meg kell osztanotok egymással. Szeretném ezt a fajta együttműködést. A 24 órás versenyzés fizikailag és mentálisan a határok feszegetésére ösztönöz” – emelte ki.

A McLaren csapatvezetője, Andreas Seidl a téma kapcsán megjegyezte, Ricciardo már szerepelt a figyeltjei között, amikor a Porsche Le Mans-ban versenyző LMP1-es alakulatát irányította. Tárgyalt is az ausztrállal, akkor azonban nem jött össze a közös munka – 2021-től viszont a McLarennél már egy csapatban lesznek. „Daniel mindig azok közé a versenyzők közé tartozott, akiket figyeltem. Tetszik ahogy versenyez, és mindig üdítőnek találtam, mennyire pozitív a kisugárzása. Most együtt tudunk majd dolgozni, amit már nagyon várok!” – mondta.

Fotó: Daniel Ricciardo/Instagram