Musorujsag
Élő Eredmények

Az FIA szerződtette a McLaren korábbi technikai igazgatóját

Az FIA szerződtette a McLaren korábbi technikai igazgatóját

Racefans
Vezető beosztást kapott az FIA technikai részlegén a McLaren korábbi technikai igazgatója. Feladata a 2022-es nagy szabályváltozások bevezetésének felügyelete lesz.

Nikolasz Tombazisz, Gilles Simon, Tim Goss. A többek között a Ferrarinál és a McLarennél is megfordult mérnököket a 2000-es évek első felében bármelyik F1-es csapat örömmel tudta volna a soraiban akár külön-külön is – ma mindhárman egy csapatot erősítenek, mégpedig az FIA-ét.

A Ferrari korábbi főtervezője (Tombazisz), valamint motorguruja (Simon) után a nemzetközi szövetség most szerződtette Gosst is, aki közel 3 évtizeden keresztül volt meghatározó figurája a McLaren csapatának. Az 57 éves szakembert Tombazisz helyettesének nevezték ki az együléses bizottság vezetőségében, tulajdonképpen helyettes technikai igazgató lesz. Egyik fő feladatát az fogja jelenteni, hogy az F1 szabályalkotó testülete zökkenőmentesen levezényelje az autók 2022-es teljes megújulását, a gyökeresen új szabályváltozások bevezetését.

Goss és Tombazisz nem ismeretlenek már egymásnak, hiszen utóbbi szakember egy kitérőt a McLarennél is tett a pályafutása során, tehát dolgoztak már együtt.

Tim Goss (Fotó: XPB)

Goss 1990-ben tervezőmérnökként csatlakozott a wokingi gárdához, ahol aztán dolgozott a tesztcsapatnál, majd a hajtásláncért is felelt. 2005-ben a McLaren az ő vezetésével mutatta be az F1 első olyan váltóját, amelynél a váltások semmiféle ideiglenes kihagyást nem okoznak az erőleadásban. Goss 2014-ben technikai igazgató lett a csapatánál, amely viszont a 2018-as leszereplést követő nagy átszervezések során őt is elküldte. Helyét James Key vette át.

Az FIA-nál történő szerepvállalása kapcsán nem merülhet föl problémaként, hogy a McLarentől érkezik: Goss két év szünet után lesz rablóból pandúr.

Borítókép: Tim Goss (jobbról a második) 28 évig dolgozott a McLarennél (Fotó: XPB)

További tartalmak