Musorujsag
Élő Eredmények

Wolff: Russellnek elsősorban rutint kell szereznie

Wolff: Russellnek elsősorban rutint kell szereznie

Motorsport
A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff kijelentette, a csapat Williamsnél edződő védencének, George Russellnek nem feltétlen sebességén kell javítania, hanem a hibák számát kell csökkentenie, ha folytatni akarja fejlődését.

Russellt már a tavalyi bahreini beugrás – ahol rögtön hozni tudta a tapasztalt csapattárs, Valtteri Bottas szintjét, és csak egy boxutcai baki miatt veszítette el győzelmi esélyét – előtt a jövő Mercedes-versenyzőjének tartották, azóta pedig sokak szerint nem lehet kérdéses, leigazolja-e őt 2022-re a jelenlegi címvédő csapat.

Akik Russell mellett „kampányolnak” biztosra veszik, a fiatal pilóta már fölkészült a csapatváltásra, és ezt bizonyította is, a Mercedes F1-es alakulatát irányító Toto Wolff viszont továbbra is óvatos. Szerinte Russellnek jót tesz még egy év a Williamsnél.

Az osztrák kiemelte, fontos, hogy Russell elhagyja az olyan hibákat, mint a tavalyi imolai futamon elkövetett (a biztonsági autós fázis alatt rontott, noha jó helyzetben volt a versenyen), mielőtt bekerül egy élcsapathoz. „A világbajnoki győzelemhez a lehető legkevesebb hibát kell elkövetni az F1-ben” – nyilatkozta a Motorsportnak.

George Russell (Fotó: Mercedes) George Russell (Fotó: Mercedes)

„Az, hogy az ember kevesebbet hibázik a rutinnal, a tapasztalattal jár. A Mercedes kiegyensúlyozott teljesítményre számít a versenyzőktől, ezért ad időt a fiataloknak. Bármennyire pompásak is az olyan mutatványok, mint amit George-tól láttunk (Bahreinben), a fiatalokat kritizálni fogják, és igen gyorsan fogják kritizálni őket, amikor hibáznak egy olyan komoly nyomással járó környezetben, mint amilyen egy élcsapat” – magyarázta.

„Ezért nagyon fontosak az olyan tapasztalatok, mint amilyet Imolában szerzett, és fontos az, amit ebből tanul. Ezek a tapasztalatok és a tanulságok kellenek ugyanis ahhoz, hogy egy versenyző fenntartható szinten teljesítsen egy topcsapatnál” – emelte ki.

Noha tudja, hogy van még hová fejlődnie, Wolff újra aláhúzta, a Mercedes hisz Russellben és Russell képességeiben, amiket Bahreinben meg is villantott már. „Hittünk benne, hiszen kevés olyan versenyző van, aki a GP3-ban és az F2-ben is bajnoki címet nyer, hiszen mindkettő erős bajnokság. A beugrása egy lehetőség volt arra, hogy megerősítse a hitünket. Kár, hogy ez Lewis (Hamilton) kiesésével jött. Bár máshogy lett volna, de ha már így volt, hogy adatokat gyűjtsünk. És bizonyos szempontból megerősítette, amit gondoltunk. Neki és a csapatának is előnyére válik ez, hiszen tapasztaltabban ment vissza” – fogalmazott.

Toto Wolff (Fotó: Mercedes) Toto Wolff (Fotó: Mercedes)
Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak