Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Nem fog egész életemben frusztrálni a ferraris kudarc

Vettel: Nem fog egész életemben frusztrálni a ferraris kudarc

Racer
Nem keresett válaszokat a Ferrari múlt évi döntésére Sebastian Vettel, és meg sem próbálta meggyőzni Mattia Binottót arról, hogy ne küldje el őt.

Még a visszavonuláson is komolyan elgondolkodott Sebastian Vettel a múlt tavasszal, miután a Ferrari közölte vele, nem hosszabbítja meg a 2020 végén lejáró szerződését. A német végül a folytatás mellett döntött, erre a lehetőséget pedig a megújuló Aston Martinnál kapta meg, ahol új kihívást is talált magának. Ez talán könnyebbé tette a búcsúját Maranellótól, ám szebbé nem igazán. A négyszeres bajnok eddigi F1-es pályafutása leggyengébb idényével köszönt el a Ferraritól, mégpedig úgy, hogy az ott töltött hat éve alatt nem ért célt velük, nem lettek világbajnokok.

A Racer megkérdezte Vettelt, a Ferrari döntése óta eltelt hónapokban megtalálta-e a válaszokat az ezzel kapcsolatos kérdésekre. „Az igazat megvallva nem kell megértenem a Ferrari döntését, és úgysem változtatna semmin” – felelte. „Nem így viszonyulok ehhez, és nem is így működök. Számomra ez rendben van, teljes mértékben elfogadom. És amikor Mattia felhívott, és közölte, az elég egyértelmű volt. Nem volt szó arról, hogy megpróbáltam visszavágni vagy meggyőzni őt, hogy gondolja meg magát. Egyáltalán nem” – árulta el.

„Amikor bezárul egy ajtó, kinyílik egy másik. Némi időbe telt, és föltettem sok kérdést, hogy melyik ajtót akarom kinyílni látni. Szó sem volt arról, hogy valamennyi csapatból válogathattam, inkább azon múlt, én mit akarok csinálni. Inkább a jövőről, hogy az F1-ben akarok-e maradni, vagy sem. És meghoztam a döntésem, az ajtó pedig megnyílt előttem.”

Azok után, hogy a múlt télen még szinte biztosnak nevezte a közös folytatást a Ferrari, Vettelt alaposan meglepte, amikor Mattia Binotto közölte vele, hogy mennie kell. Elsőként arról kellett döntenie, akar-e folytatást az F1-ben. Erre a világjárvány miatti leállással volt elég ideje. „Ez egy nehéz folyamat volt, de ez talán mindenkire igaz volt a járvány miatt, hiszen ami történt, az új nézőpontot jelentett. Nemcsak arról szólt, csapatot váltasz-e, vagy hogy más csinálsz. Ennek jelentős szerepe volt. Én racionálisan nézem ezeket a dolgokat. Nem tudom elképzelni magam az F1-ben negyven évesen. Szóval van pár évem még, de nem tíz évben gondolkodom. Ezzel tisztában kell lenned. És azzal, amit ebben a sportágban elértem, volt időm és lehetőségem is elgondolkodni, mit akarok lépni. A végeredmény már ismert, meglátjuk, hogy alakul.”

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Az Aston Martinnál teljesen új helyzetbe csöppen Vettel. Nem egy élcsapathoz, hanem egy élcsapatok közé törekvő, épülő, bővülő középcsapathoz érkezik. Viszont külön élvezi, hogy ez a saját választása volt, és a lehetőséget saját magának intézte. „Nem gondolnám, hogy olyan nagy lesz a váltás. Kiváltságnak tartom, hogy mindig magam irányítottam a dolgaimat. Megvannak az embereim, akik segítenek és közel állnak hozzám, félreértés ne essék, de sosem voltam elkényeztetve. És kiváltságnak érzem, hogy saját magam irányítom az életem. Tudom, mit keresek, és nincs szükségem arra, hogy mások fogják a kezem.”

„Nem hinném, hogy a váltás problémát fog okozni. A Red Bull-os időkben és a ferraris időkben is így volt. A Red Bullnál nyilván fölöttem volt az esernyő a juniorcsapat miatt, amelyben felnőttem, de ezen korlátokon belül mindig szabadon hozhattam döntéseket. Szóval ezt én kiváltságnak tartom.”

Hogy hogyan alakul innentől Vettel utóbbi években megrekedt pályafutása, azt még nehéz megjósolni. A ferraris időszakára viszont az elmaradt beteljesülés miatt árnyék fog vetülni. „A bajnoki cím fontos dolog volt, és valami mindenképpen hiányzott hozzá. De biztosra veszem, hogy ez nem fog frusztrálni az egész hátralévő életemben” – mondta a német. „Minden okkal történik, a jó dolgok és a rossz dolgok is. Az elmúlt hat évben én sokat tanultam. Ez az F1-ben hátralévő utamon is segíteni fog, de az F1-en kívül is. Magamról és az emberekről is sokat tanultam. Meggyőződésem, hogy gazdagabban távozom, és ez alatt nem az anyagiakat értem, vagy azt, hogy több győzelmem van, hanem azt, hogy sok tapasztalattal lettem gazdagabb, ami segíteni fog a további utamon.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak