Így lett a „legnagyobb hülyéből” a legnagyobb túlélő Pérez

Elsőként kapta el a koronavírust, kirúgták az otthonát jelentő csapatból, de Sergio Pérez nem adta föl, és végül attól a gárdától kapott szerződést 2021-re, amelynél még csak soha esélyt sem látott.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull) Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)
„Hihetetlen pillanat volt. Egész pályafutásom során arra vártam, hogy lehetőséget kapjak egy élcsapattól, és végre megkaptam. A legjobbkor jött” – állapította meg az évet a Red Bull versenyzőjeként megkezdő Sergio Pérez az új munkaadójánál tett e heti látogatása során adott interjúban. E lehetőség valóban nem jöhetett volna számára jobbkor. A múlt szezon lezárulta utáni héten vált biztossá, hogy ő lesz Max Verstappen új csapattársa, és ha a Red Bull másképp döntött volna, most semmilyen F1-es szezonra nem készülhetne, mivel nem lenne ülése…

Ez mindent el is árul Pérez kontrasztos 2020-as szezonjáról, melynek során úgy aratta első győzelmét, hogy a tönk szélére került, és úgy rúgta ki a Racing Point, hogy közben élete formájában versenyzett. Már az is nagy szó, hogy talált kiutat egy ilyen helyzetből, és meg tudott ragadni az F1-es mezőnyben. Az pedig, hogy pont a Red Bullnál kapott lehetőséget, korábban teljességgel elképzelhetetlen volt számára.

„Még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyok. Amikor fölveszem a Red Bull-logós ruhát, azt mondom: hű! Sosem hittem, hogy egyáltalán esélyes lehetek a Red Bullnál. Nem voltam tagja a Red Bull-programnak már nagyon fiatalon, ami eddig meghatározó szempontnak tűnt” – emlékeztetett arra, hogy „külsősként” fogadta be őt a versenyzőkkel mostanság megszorult csapat. „De ilyen az élet: egyszer csak olyan helyzetben találod magad, amiről álmodoztál. Egy álmom valósult meg azzal, hogy a Red Bull-család tagja lehetek. Nagyon sokra tartom a márkát, tisztelem őket a tevékenységükért, azért, amit a sportnak adnak. Szeretnék sikeres kezdést, de még inkább sikeres szezont.”

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull) 

A „leghülyébbnek” érezte magát

Pérez esete remek példa arra, hogy kitartással és rendületlen munkával a legszorultabb helyzetekből is ki lehet kászálódni. 2020 nemcsak a legerősebb, de egyben a legnehezebb szezonja is volt az F1-ben. „Nagyon nehéz évem volt. Én voltam az első versenyző, aki elkapta a vírust. Ma már kicsit megszokottabbá vált, de akkor te tűntél a leghülyébbnek mindenki közül, mert elkaptad” – utalt arra, hogy a koronavírus miatt ki kellett hagynia a két silverstone-i hétvégét.

Visszatérte után aztán eldőlt, hogy érvényes szerződése ellenére mennie kell a Racing Pointtól, mivel a csapat Sebastian Vettellel folytatja. „Nehéz volt feldolgozni számomra a betegséget. És nagyon kritikus pillanatban is jött a pályafutásom szempontjából a szerződéses dolog miatt. Végül elveszítettem az ülésemet, de egészen jól sült tel… Sosem tudhatod, mi fog történni. Ha nem lett volna folytatás, azt is nyugodtan fogadtam volna, mert már így is szép pályafutás van mögöttem, elégedett vagyok magammal. Viszont hétvégéről hétvégére mindent bele kellett adnom, és csak vártam, hogy mi történik. Amikor megnyílt a lehetőségem a Red Bullnál, volt, hogy jobbnak, máskor rosszabbnak tűnt a helyzetem. A végén viszont jól alakult. Egy ilyen esély az életben egyszer adódik, ezért szeretnék élni vele.”

Az elküldése után nem volt könnyű számára leszegett fejjel menni előre, ám nagy támogatást kapott. Hazájában, Mexikóban még kampányt is indítottak az F1-ben tartásáért.  „Egészen különleges volt. Ez akkor jött, amikor elveszítettem az ülésemet. Nem veszítettem el a motivációmat, de kemény csapás volt. Mindent megtettem a csapatért, és nem számítottam erre. De odahaza Mexikóban egyből nagy támogatást kaptam, ami mindenképpen motiváltan tartott” – mesélve, hozzátéve: „Ezek után alig várom, hogy egy Red Bullt vezethessek a Mexikói Nagydíjon. Különleges lesz. És biztosra veszem, hogy most sok mexikói szereti a Red Bullt…”

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)Habár az év utolsó előtti nagydíján Pérez megszerezte az első F1-es futamgyőzelmét, nem hiszi, hogy ez lett volna a döntő a Red Bullnál. „Egyértelműen nagy hatása volt, de nem gondolnám, hogy ezen múlt. Már tíz éve a sportágban vagyok, az emberek pontosan tudják, mire vagyok képes. Ez most egy új lehetőség, egy új kihívás. Bizonyítanom kell, hogy szintet tudok lépni most, hogy megadatik a gép. A győzelem talán segített, de inkább a kiegyensúlyozottságon múlt, amit az évek alatt mutattam. Tavaly jobb volt a csomagunk, ezért többet is tudtam mutatni, de az F1-ben egyetlen verseny nem változtatja meg az életedet. Az viszont biztos, hogy segített.”

 

A Red Bull-lal felráznák az F1-et

Pérez az interjúban elmondta, lenyűgözte a Red Bull gyára, az infrastruktúrája, a csapat mérnökei, a színvonal, ami teljesen más, mint amit az eddigi csapatainál tapasztalt. Külön várja, hogy együtt dolgozhasson a sztártervező Adrian Neweyval, és máris kezdi otthon érezni magát Milton Keynesben.

Azt is egyértelművé tette, hogy a célja a Red Bull bajnokká tétele, valamint hogy újabb dobogókat és győzelmeket ünnepeljen. „Nagyon sok újdonságot kell megismernem, ehhez idő kell. Egyre jobban meg fogom ismerni a csapatot, ők pedig egyre jobban meg fogják érteni, hogy mit akarok. Azon leszünk, hogy felgyorsítsuk az egész folyamatot. Már sok időt töltöttem a mérnökökkel, az új mérnökeimmel, és már több napot is teljesítettem a szimulátorban, szóval van képem a Red Bull autójáról. De semmi sem jön könnyen. Alakul, de nagyon korlátozottak a tesztlehetőségeink, csupán másfél napunk lesz. Ez nagyon kevés. De sok versenyző vált csapatot, és érdekes lesz látni, ki alkalmazkodik a leggyorsabban az új csapatához” – utalt arra, hogy sok volt a mozgolódás idén versenyzőfronton.

„Kíváncsian várom, mennyire lesz versenyképes az autó. Föl kell zárkóznunk a Mercedesre, és mindkét autóval rendszeresen le kell győznünk őket, kihívás elé kel állítanunk őket. Szeretnénk izgalmasabbá tenni a küzdelmet az F1 számára, de magunk miatt is. Kicsit változtatni kell a teljes képen. De úgy hallom, a mérnökök egész télen nagyon keményen dolgoznak" – bizakodott a mexikói.