Sainz mellett Leclerc is tesztel a Ferrarival a jövő héten

Nemcsak Carlos Sainznak, Charles Leclerc-nek is tesztlehetőséget biztosít a Ferrari a jövő héten – egy korábbi autóval.

Charles Leclerc, Mattia Binotto és Carlos Sainz (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc, Mattia Binotto és Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)
A szezonnyitó egy héttel későbbre (március 28.) tolásával az F1-es téli teszthét is a tervezettnél 10 nappal később kezdődik. A csapatok az első futam helyszínéül szolgáló Bahreinben gyűlnek össze idén először, a három tesztnapra március 12-e és 14-e között kerül sor a sivatagi pályán.

A Ferrari már a múlt év végén problémásnak nevezte, hogy a 2020-ashoz képest felére csökkent a gyakorlási lehetőség száma. Azzal, hogy mindössze három napot adnak a felkészülésre, egy-egy versenyzőnek másfél nap jut (már ha nem vesz el tőlük egy teljes napot egy tesztversenyző, mint a Williamsnél), és ez különösen a csapatot váltók életét nehezíti meg.

A Scuderia emiatt próbálta kiharcolni, hogy Fernando Alonsóhoz hasonlóan Carlos Sainznak is engedélyezzék az évzáró abu-dzabi teszten való részvételt, ám miután erre az FIA nemet mondott, a csapat úgy döntött, 2021 elején külön tesztet szervez a McLarentől érkező spanyolnak, egy régebbi autóval.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, erre a tesztre a jövő héten kerül sor a Ferrari-gyár tövében kígyózó fioranói tesztpályán. A Racefans viszont megtudta, ezen a gyakorláson nemcsak Sainz, a csapattal harmadik szezonjára készülő Charles Leclerc is autóba fog ülni. A terv az, hogy mindketten egy-egy napot kapnak a volánnál. Istállójuk fontosnak érzi, hogy a kevés pályaidő miatt alternatív módon biztosítson lehetőséget versenyzőinek a visszarázódásra, illetve a beilleszkedésre.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)A Ferrari a teszten egy 2018-as autót fog használni. Noha a szabályok értelmében egy 2019-es modellt is bevethetnének, választásuk mögött gyakorlati okok állnak: a 2018-as SF71H már eleve használható állapotban van, hiszen tavaly a Ferrari Akadémia három tagja (Mick Schumacher, Callum Ilott és Robert Shwartzman), a bajnokság rajtja előtt pedig Sebastian Vettel és Charles Leclerc is tesztelt vele.

Sainz és Leclerc tesztjének pontos dátumát a Ferrari egyelőre nem jelölte ki, erről döntést csak a jövő héten fog hozni. Ebben vélhetően annak is lehet szerepe, hogy Leclerc a múlt csütörtökön bejelentette, elkapta a koronavírust. Jelenleg monacói otthonában van karanténban, és Olaszországba utazni csak akkor lesz módja, ha negatív teszteredményeket produkál és gyógyultnak nyilvánítják.