Musorujsag
Élő Eredmények

Koronavírusos volt a Mercedes F1-es csapatfőnöke

Koronavírusos volt a Mercedes F1-es csapatfőnöke

ORF
A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is átesett a koronavírusos betegségen – az osztrák ezt már a karanténidőszakának lejárta után erősítette meg.

A hétvégén újra összegyűlt a sísport krémje Kitzbühelben, az egyik legnívósabbnak számító verseny viszont idén más volt a világjárvány miatt. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy számos F1-es személyiség kilátogatott a Hahnenkammra, Bernie Ecclestone-tól, Max Verstappenen át Sebastian Vettelt is gyakran láthattuk a nézők között – ezúttal azonban nem volt közönség. Toto Wolff mindezek ellenére most is a helyszínen volt, de mint azt elárulta, csak azért, mert karanténba került…

A Mercedes csapatfőnöke az osztrák ORF csatorna Sport am Sonntag című műsorában fedte föl, hogy Ausztriában ő is elkapta a koronavírust, és nemrég nyilvánították gyógyulttá. „Csak véletlenül vagyok itt. Azt terveztem, hogy pár napot töltök itt, aztán a semmiből jött egy pozitív koronateszt, ami miatt tíz napot kellett itt töltenem. Most pedig itt ülök” – mesélte.

Megerősítette, ő és a családja is jól van, a betegség velük kíméletes volt. „Minden rendben. Hál’ Istennek semmilyen tünetem nem volt, pedig tudjuk, hogy ez igen rossz is lehet. Most már mindannyiunknak véget ért a karantén.”

A télen Wolff a harmadik F1-es kulcsfigura, akiről kiderült, hogy koronavírusos volt. Korábban Lando Norris és Charles Leclerc is pozitív tesztet produkált. A McLaren versenyzője azóta már hazatért Dubaiból, míg ferraris ellenfele kedden már autóba is ül a Ferrari fioranói privát tesztjén. A csapatvezetők közül Wolffon kívül eddig a Williams főnöke, Simon Roberts volt koronavírusos, ő tavaly emiatt ki is hagyott nagydíjat.

A járvány miatt az F1-nek már januárban változtatnia kellett a 2021-es versenynaptárján, az Ausztrál Nagydíjat novemberre halasztották, a kínai versenyről pedig egyelőre csak annyi tudható biztosan, hogy áprilisban nem kerülhet sor rá. Emellett nem kizárt, hogy további változtatásokra is rákényszerül a királykategória.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

„Ez a félelem természetesen jogos” – mondta Wolff. „Ausztráliát elhalasztották, mivel ez annyira fontos verseny, hogy nem akarták végleg lefújni. Ezért tették a szezon végére. Kínában pedig augusztusig lefújtak minden nagyszabású rendezvényt. Ezek olyan tényezők, amin nem változtathatunk. Emiatt Bahreinben kezdünk, amit jól ismerünk, viszonylag könnyű ott megszervezni ezt. Én most abból indulok ki, hogy a nyár után egy nagyjából normál szezonunk lesz.”

A 23 futamos naptár ugyanakkor nem megvalósítható hátulütő nélkül: az év második fele igencsak zsúfoltnak ígérkezik emiatt. „A versenycsapatunk számára ez rendkívül nehéz lesz, kétségtelenül. Egymás után három triplahétvégénk lesz, vagyis négy héten át haza sem mehetsz. Ez természetesen óriási terhelést jelent” – ismerte el Wolff.

Hozzátette, az F1 2020-ban bizonyította, hogy a szükséges intézkedések és protokoll mellett a járvány idején is sikeresen lebonyolítható egy szezon. „Láthattunk pár példát arra, hogy lehet globális sportrendezvényt megszervezni. Sok versenyen kizártuk a közönséget, de a tévés közvetítés jó volt. De volt pár futamunk, ahol voltak nézők, például Portugáliában. Ha nagyon szigorúan tesztelsz – és minket mind háromnaponta teszteltek, több mint ötven tesztünk volt –, akkor meg lehet csinálni. És más sportágaknál is láthattuk ezt.”

Borítókép: Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak