Musorujsag
Élő Eredmények

Saját tereprali-csapatának versenyzője lesz Button!

Saját tereprali-csapatának versenyzője lesz Button!

Extreme E
Jenson Button a harmadik Forma–1-es világbajnok lesz, aki saját csapatot indít az Extreme E nevű új elektromos tereprali-bajnokságban, ám két kollégájával ellentétben ő volán mögé is ül!

Nem tétlenkedik mostanság a 2009-es év Forma–1-es bajnoka. Jenson Button a múlt héten jelentette be, hogy tanácsadóként visszatér első királykategóriás csapatához, a Williamshez, hétfőn pedig azt erősítette meg, hogy saját csapattal indul az új terepralis bajnokságban, az Extreme E-ben. A JBXE-gárda ezzel a harmadik olyan nevező, amelyet F1-es világbajnok működtet. Korábban Lewis Hamilton és Nico Rosberg is beszállt az elektromos autókkal futó új szériába.

Button esetében van viszont egy nagy különbség a korábbi riválisokhoz képest: ő nem pusztán csapattulajdonos lesz, hanem versenyző is! Csapatának elektromos SUV-autója (GT-csapatához hasonlóan) a Brawn GP dizájnját idézi. „Már jó ideje készültünk a JBXE-csapattal, és most büszkén és boldogan jelentem be, hogy nevezünk az Extreme E-bajnokságba” – nyilatkozta Button, aki korábban már belekóstolt a terepralizásba a Baja 1000-es versenyen. „Pár éve kaptam el a terepralis betegséget, és ez vezetett ahhoz, hogy neveztem pár versenyre, köztük a Mint 400-ra és a Baja 1000-re, és imádtam! Aztán hallottam az Extreme E terveiről, amit nagy érdeklődéssel követtem, és hihetetlennek találom, amit a sorozat vezetői ilyen rövid idő alatt elértek. Az Extreme E-vel egy olyan sorozatot kreáltak, ami első osztályú versenyzést kínál, szórakoztatást, miközben a klímaváltozásra is hatással lehet.”

Jenson Button JBXE-csapatának SUV autója (Fotó: Extreme E) Jenson Button JBXE-csapatának festése a 2009-es F1-es bajnok Brawn GP-t idézi (Fotó: Extreme E)

Az Extreme E a világ legkülönbözőbb, extrémnek mondható tájaira viszi el a versenyzést, ezzel hívva fel a figyelmet a környezeti problémákra. Minden csapat két versenyzőt nevez, egyikük férfi, másikuk nő. A kezdeményezés az F1-es bajnokok mellett más kategóriákból ismert csapatokat is megmozgatott Európában és Amerikában egyaránt, a mezőnyben pedig olyan nevek is feltűnnek, mint Mattias Ekström, Sebastien Loeb, idősebb Carlos Sainz vagy Jamie Chadwick. Az első versenyüket április 3-4-én Szaúd-Arábiában rendezik.

„Miközben természetesen a győzelemért versengünk a pályán, közösen a célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a versenyzés közben, hogy bizonyos helyeket mennyire tönkretett a klímaváltozás az évek során. Emellett szeretnénk minden helyszínen segíteni is kezdeményezésekkel, hogy védelmezzük a károsodott ökoszisztémát” – magyarázta Button, hozzátéve, már alig várja, hogy összecsapjon a nagyszerű ellenfelekkel.

Borítókép: Jenson Button JBXE-csapatának SUV autója (Fotó: Extreme E)

További tartalmak