Vettelen felkapaszkodva az elitbe juthat Stroll Jordan szerint

Az Aston Martin eredeti jogelődjét alapító Eddie Jordan úgy véli, Sebastian Vettel lehet a katalizátora annak, hogy a „bajnoki potenciállal rendelkező” Lance Stroll befusson az F1-ben.

Lance Stroll (Fotó: Racing Point) Lance Stroll (Fotó: Racing Point)
Már az alsóbb kategóriákban is ellentmondások lengték körül Lance Strollt. Milliárdos édesapja, Lawrence Stroll valamennyi sorozatban biztosította, hogy a legkedvezőbb feltételeket kapja a sikeressé váláshoz: jó szakemberekkel, erős és tapasztalt csapattársak alkalmazásával segítette fia fejlődését és boldogulását. A pénze abban is szerepet játszott, hogy Lance korán, 19 évesen, az F3 után egyből bemutatkozhatott az F1-ben a Williams színeiben, majd 2019-re átszerződött a felvásárolt Racing Pointhoz.

Az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy Strollnak folyamatosan küzdenie kell az ellen, hogy egyszerű fizetős versenyzőnek bélyegezzék. Egy-egy kiugró eredménnyel, első soros rajthellyel, remek esős teljesítménnyel, dobogós helyezésekkel időről időre megmutatja, ő valóban több ennél, ugyanakkor összességében még mindig nem nyújtott annyira meggyőző teljesítményt a rutinos csapattársai ellen, hogy őt is a fiatal generáció legnagyobb üdvöskéi között tartsa számon a szakma. Korábban Felipe Massa, az elmúlt években Sergio Pérez is legyőzte őt, 2020-ban ráadásul igen komoly hátránnyal maradt le a villogó kollégájától, ami kulcsszerepet játszott abban, hogy csapata elbukta a konstruktőri harmadik helyet a McLarennel szemben.

Az Aston Martinná alakuló gárda eredeti alapítója, Eddie Jordan ettől függetlenül hiszi, hogy Strollban sokkal nagyobb potenciál rejlik, és úgy véli, 2021-től ezt végre el is kezdheti kiaknázni, hála az istálló átalakulásának és Sebastian Vettel érkezésének. A Jordan-csapat korábbi tulajdonosa pár hete már egyértelművé tette, Vetteltől nem vár túl sokat új csapatánál, és hibás döntésnek tartja a szerződtetését Pérez helyére. A The Race című lapnak most viszont rámutatott, a német érkezésének mégis lehet egy pozitív hozadéka: elhozhatja az áttörést Stroll számára.

„Talán mind föltettük a kérdést, hogy Lance-szel helyes volt-e csatlakozni ehhez a csapathoz. Lance gyorsasága mára megkérdőjelezhetetlenné vált. Versenyzőként úgy tekintünk rá, mint aki időnként nem mutatja azt a tempót, amire képes lenne, vagy amit kellene neki. Ő egy nagyszerű tehetség, és megvan a gyorsasága ahhoz, hogy világbajnok legyen. Tényleg! De kiegyensúlyozottabbá kéne válnia. Amikor versenyre megyek, sosem tudom biztosan, hogy mit látok majd Lance-től” – mutatott rá az ír Stroll talán legnagyobb gyenge pontjára.

Lance Stroll és Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Lance Stroll és Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)Hogy a csapattársaival szemben az időmérős párharcokban is rendre alulmaradó Stroll mennyire gyors, azon persze lehetne vitatkozni. Jordannek abban mindenesetre igaza van, hogy a kanadai érezhetően többre lenne képes, mint amit általában nyújt. A tavalyi törökországi pole-ja és vasárnapi élen állása is erre utaló jel volt „Úgy vélem, Vettel érkezése ebben segíthet” – tette hozzá Jordan. „Vettel szerintem ösztökélni fogja őt, ahogyan ösztökélte Leclerc-t is.  És ettől talán idén egy teljesen más Lance Stroll-lá alakulhat.”

„Egyértelmű, hogy megvan a gyorsasága, és amikor egy versenyző gyors, akkor bármi lehetséges számára. Most igazán magasra emelheti a lécet, valami nagyon erőset érhet el. Részben azért, mert Aston Martinná alakultak, részben azért, mert bizonyíthat Vettel ellen.”

Eddie Jordan időnként nagy jósnak bizonyul, máskor inkább nagyot mondó találgatónak. Hogy Stroll kapcsán jól látja-e a helyzetet, az idővel kiderül. Az Aston Martin főnöke, Otmar Szafnauer abban mindenesetre egyetért vele, hogy Vettel jó hatással lehet Stroll fejlődésére is. Az amerikai pár hete elmondta: „Úgy véljük, Sebastian a legjobbat hozza ki Lance-ből, és Lance is meg fogja hajtani Sebastiant. Emiatt elégedettek vagyunk a felállásunkkal, ez a tapasztalat, a győztes mentalitás és a tehetség megfelelő elegye.”