Musorujsag
Élő Eredmények
×

Végleg kudarcba fulladt az F1 által preferált riói pálya terve

Végleg kudarcba fulladt az F1 által preferált riói pálya terve

Reuters, La Gazzetta dello Sport
Újabb olyan helyszínnel bővült az F1 listája, amellyel már megállapodást kötött a nagydíjrendezésről, de végül még pályájuk sem lett.

A múlt évben kiszivárgott egy Chase Carey, a Forma–1 akkori elnöke által írt levél, mely megerősítette, a királykategória több évre szóló szerződést kötött a brazíliai Rio de Janeiro városával egy ottani nagydíj megrendezésére. Akkor még úgy tűnt, a sorozat búcsúzik hagyományos brazíliai helyszínétől, Interlagostól, csakhogy a riói Deodoro városrészbe tervezett pálya építési munkálatai környezetvédelmi okokból el sem indultak. A létesítmény kialakítását azért ellenezték helyi szervezetek, mert védett erdős területeket kellett volna felszámolni miatta.

Az F1 a 2021-re kiadott versenynaptárában aztán már újra Interlagost jelölte meg brazíliai helyszínként, miközben a riói verseny kapcsán egyre több problémára adódott. Mostanra az is biztossá vált, hogy az ottani F1-es versenypályából később sem lesz semmi. Ezt Rio de Janeiro novemberben megválasztott új polgármestere erősítette meg a héten. „Nem lesz versenypálya Deodoróban” – jelentette ki Eduardo Paes. „Megállapodtam a környezetvédőkkel, a Zöld Párttal, amely támogatott engem a választások során. Új területet kell találnunk a versenypályához.”

A brazil város ezzel olyan kudarcba fulladt F1-es vállalkozásokhoz csatlakozott, mint a szintén évekre szóló F1-es szerződést kapó Miami, valamint a tavalyi naptárban még szereplő Hanoi.

Ha Rióban találnak is új helyszínt a pályájukhoz, az F1-et az már aligha fogja érinteni. A sorozat időközben 2025-ig kötött új szerződést Interlagossal, ahol az irányítást egy új promóter vette át azok után, hogy az eddigire egy Bernie Ecclestone-nal kötött korábbi egyezség miatt (évekig ingyen rendezhettek versenyt) megorrolt az F1 amerikai tulajdonosa. Más kérdés, hogy ez az egyezség sem jelent még semmire garanciát, mivel korrupciós gyanú merült föl: a vád szerint az új promóter jogtalanul kapott engedélyt a Sao Pauló-i városvezetéstől a közpénzek felhasználására, és nem is zajlott minden átláthatóan, ezért a versenyre kötött szerződésüket átmenetileg felfüggesztették…

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak