Musorujsag
Élő Eredmények

Ferrari-elnök: Alázatos újrakezdésre van szükség

Ferrari-elnök: Alázatos újrakezdésre van szükség

Motorweek, Gazzetta dello Sport, Bloomberg
Teljes újrakezdést sürget, és alázatos hozzáállást vár a Ferrari F1-es csapatától a márka elnöke. Arról is beszélt, hogy állnak az új ügyvezető igazgató keresésével.

Négy évtizede nem szerepelt olyan gyengén a világbajnokságban a Ferrari csapata, mint 2020-ban. Konstruktőri hatodik helyük hűen tükrözte, milyen sokféle problémával küzdenek mostanság: a motortrükkjük elvesztése önmagában óriási érvágást jelentett, de felszínre hozott más, az autóval kapcsolatos, évek óta meglévő hiányosságokat is. Ezek után nem meglepő, hogy a vörösök nem tűztek ki ambiciózus célokat 2021-re. Csapatfőnökük, Mattia Binotto nemrég kijelentette, ő csak abban az esetben tartja elképzelhetőnek, hogy idén újra futamot nyernek, ha nagy szerencséjük lesz, mint például tavaly Monzában Pierre Gaslynak, vagy Bahreinben Sergio Péreznek.

Az F1 legpatinásabb csapatától, amely a sportág történetében egyedüliként már átlépte az 1000-es határt a teljesített versenyek számában, nem éppen efféle célkitűzéseket várnának a szurkolók. A márka elnöke, John Elkann szerint azonban a Scuderia nem hivatkozhat már a dicső múltjára, mert ezzel nem fog előrébb jutni. „2020-ban is volt mit ünnepelnünk. Ott volt az ezredik versenyünk, ami az F1-ben eddig elért legnagyobb szám. Voltak győzelmeink a GT-szezonban, és 2,5 millió látogatója volt az e-sport sorozatainknak.  De a 2020-as Forma–1-es eredményeink emlékeztettek arra, hogy a nagyszerű múlt nem egyenlő a nagyszerű jelennel és jövővel” – állapította meg Elkann egy befektetőknek tartott konferencián.

A Ferrarit is tulajdonló Exor feje úgy véli, félre kell tenniük a múlt eredményei miatt érzett büszkeségüket, és alázatosságot vár a csapatuktól. „Ez a fájó valóság, számunkra, és a szurkolók számára is. Most innen kell újrakezdenünk, alázatosan, arra koncentrálva, ami újra versenyképessé tehet minket, és a győzelem felé vihet. Nem vagyunk elégedettek a jelenlegi F1-es eredményeinkkel, és alázatosan, elszántan fogunk dolgozni azért, hogy változtassunk rajtuk.”

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari) Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

A csapat célja a hosszabb távú versenyképesség megteremtése és a korábbi alapvető hibák kijavítása. Ennek megfelelően a hangsúlyt inkább már a 2022-es új szabályokra helyezik. Addig is igyekeznek átszervezni a csapatukat, hatékonyabbá tenni a működésüket.

Az átszervezés terén a múlt év végén egy nem várt feladattal is szembesültek: ügyvezető igazgatójuk, Louis Camilleri váratlanul nyugdíjba vonult. Azóta Elkann a megbízott ügyvezető, ám már keresik egy ideje azt a személyt, aki állandó jelleggel átvehetné a pozíciót. Az üzletember ennek kapcsán elmondta, egy külön bizottságot bíztak meg a jelöltek kiválasztására. „Szeretnénk annyi időt hagyni, amennyi csak szükséges ahhoz, hogy a lehető legjobb ügyvezetőt találjuk meg a cégünk számára. És megragadva az alkalmat, szeretnék köszönetet mondani Louisnak a személyes elhivatottságáért, amit ügyvezetőként 2018-tól, elnökségi tagként 2015 óta mutatott” – kommentálta a helyzetet Elkann.

A sajtó az elmúlt hónapokban számos nevet bedobott Camilleri utódjelöltjeként. A pletykákban szerepeltek a FIAT-csoporton belül tisztséget betöltő üzletemberek, a Juventus futballcsapatában érdekelt személyek, nemrég pedig fölmerült, a luxusmárkák világában gyakorlatot szerző vezetők is képbe kerültek a szintén luxusmárkának számító Ferrarinál. A Bloomberg nemrég három ilyen személyt nevezett néven, egyikük Marco Bizzarri, a Gucci ügyvezetője, másikuk Stefano Sassi, a Valentino korábbi vezetője, a harmadik pedig egy másik divatmárka, a Miroglio Fashion korábbi feje, Hans GS Hoegstedt. Mindhármukról elmondható, hogy semmilyen tapasztalatuk nincs az autóiparban, és főleg nem az F1-ben.

Borítókép: John Elkann, Mattia Binotto (Fotó: XPB)

További tartalmak