Musorujsag
Élő Eredmények

Aston Martin: Vettellel mintha egy új mérnökünk ülne a volán mögé

Aston Martin: Vettellel mintha egy új mérnökünk ülne a volán mögé

Sky Sports
Már az első gyárban töltött napján kiderült az Aston Martin számára, mitől számít különlegesnek Sebastian Vettel munkamorálja. Főnöke szerint még a mérnököknél is többre kíváncsi az autó kapcsán.

Sebastian Vettel bő két hete állt munkába új csapatánál az Aston Martinnál. Elsőre csak egy napot töltött a silverstone-i gyárban, ahol teljesítette az üléspróbát, valamint szimulátorozott és mérnöki megbeszéléseken vett részt. Otmar Szafnauer csapatfőnök a brit Sky Sportsnak beszélt arról, milyen első benyomást tett rájuk a négyszeres világbajnok.

A sokak által felkapott új hajviselete kapcsán a riporter fölvetette, Vettelen az érződik, hogy nagy lendülettel, agresszív hozzáállással vetette bele magát az új küldetésébe, ám Szafnauer kicsit másnak érezte a helyzetet. „Nem gondolnám, hogy a hozzáállása agresszív lenne. Úgy érkezett, ahogyan mondta: folytatni akarja a versenyzést, és újra élvezni szeretné. És az élvezet számára azt jelenti, hogy versenyképes, keményen dolgozik, mindent kiprésel az autóból, és kiveszi a részét a csapat sikereiből. Nagyon motivált.”

A motiváció és a sikeréhség persze önmagában még nem elég. Vettel 2020-ban eddigi pályafutása leggyengébb szezonját futotta az F1-ben, és sokakban fölmerül, képes-e még egyáltalán olyan csúcsteljesítményre, mint amit a korábbi években láttunk tőle. „Ezek mind jogos kérdések a tavalyi szezonja után” – ismerte el Szafnauer. „Én úgy vagyok ezzel, hogy egy harminchárom éves versenyző nem felejti el, hogyan kell gyorsan vezetni egy Forma–1-es autót. Egyértelműen nem felejtette el ezt. A munkamorálja még mindig megvan, nagyon-nagyon éhes, szeretne jól teljesíteni. Már megkezdtük a közös munkát, és már most látjuk ezt. Mindig a megfelelő kérdéseket teszi föl, és érezhető belőlük, mennyire szomjazik a tudásra.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A csapatfőnök kiemelte, első kézből tapasztalták meg, miért is mondják különlegesnek Vettel munkamódszerét és szorgalmát. „A mérnökeink egyike úgy jellemezte őt, hogy egy teljesítménymérnök ül a volán mögött. Annyit akar tudni, mint egy teljesítménymérnök, aki az autón dolgozik – ha nem többet. A teljesítménymérnöknek az a munkája, hogy minden apró összetevőjét megértse az autó teljesítményének. Seb ugyanezt akarja tudni, és még többet” – festett képet a négyszeres bajnok szemléletmódjáról. „Jó, hogy ez megvan nála, hozta magával a csapatunkhoz, és már meg is tapasztaltuk. És ahogyan ő is említette, nagyon éhezik is arra, hogy újra élvezni tudja a Forma–1-et. Az élvezetet pedig – mint mondtam – számára a versenyképesség jelenti.”

 

Vettel is tanulhat Strolltól

Szafnauer arra is kitért, hogy Vettel érkezése másik versenyzőjük, Lance Stroll fejlődését is nagyban segítheti. „Ő és Lance kiváló csapattársak lesznek. Seb nagyon rutinos, de még egyáltalán nincs túl a zeniten harminchárom évesen. Lance sokkal fiatalabb, folyamatosan tanul, de alapvetően nagyon gyors. Ez a kombináció nagyon jó lesz nekünk.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A transzparencia és a versenyzők összedolgozása alapelvárás az Aston Martinnál. „Nálunk hagyománya van annak, hogy a versenyzőink nagyon szorosan együttműködnek, hogy mindent ki tudjunk hozni a lehetőségeinkből, a csapatból és az autóból. Annak idején Esteban (Ocon) és Sergio (Pérez) időnként összeütközött a pályán, de a színfalak mögött együttműködtek, minden adatot megosztottak, és fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy a hétvége során mindent kihozzunk az autóból. Szerintem ez folytatódni fog Sebastiannal és Lance-szel is.”

Emellett a szakember szerint Vettel is elleshet majd ezt-azt fiatal kollégájától. „Lance tanulni fog Sebtől, és Seb is tanulhat Lance-től, hiszen most Lance nálunk a ’veterán’. Ismeri a tavalyi autónkat, a karakterét, jobban, mint Seb. Várom már ennek a párosnak a közös munkáját!” – fogalmazott az amerikai.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak