Musorujsag
Élő Eredmények

Globálisan a Magyar Nagydíj lett 2020 legnézettebb F1-es versenye

Globálisan a Magyar Nagydíj lett 2020 legnézettebb F1-es versenye

F1
Nem volt nézettebb versenye a 2020-as Forma–1-es világbajnokságnak a Magyar Nagydíjnál – derült ki a sorozat hivatalos nézettségi adataiból. A sorozat összességében veszített a nézettségéből, de ezt a rendkívüli helyzet számlájára írja.

Rendhagyó év volt a 2020-as – az F1-ben is. Eredetileg 22 versenyt tervezett a széria, ám a világjárvány miatt négy hónapot csúszott a rajt, és végül 17 nagydíjat sikerült megrendezni, többségében európai helyszíneken. E rendkívüli körülmények az F1 nézettségének sem tettek jót. Mint az a hétfőn közzétett adataikból kiderül, 2019-hez viszonyítva 4,5%-kal csökkent a futamonkénti televíziós nézőszám. Egy-egy versenyt 2020-ban átlagban 87,4 millióan láttak. A teljes idényt tekintve a bajnokság összes versenyét az F1 szerint 1,5 milliárdan követték, ami szintén visszaesés a 2019-es 1,9 milliárdos adathoz viszonyítva.

Az F1 ugyanakkor hangsúlyozta, mindez a körülményekhez és más sportágak mutatóihoz viszonyítva még mindig remek eredmény. Rámutattak, hogy a futamonkénti átlagnézőszám a 2019-et megelőző három évben szintén 87 millió körüli volt, korábban pedig csak 80 millió (a számítási módok közötti esetleges különbségekről nem tettek említést.)

A visszaesést az F1 két fő tényezővel magyarázza: a kevesebb futammal, valamint azzal, hogy pár kivételtől eltekintve a versenyeket Európában rendezték, európai időzónában, ami a távolabb eső piacok szempontjából nem volt kedvező. Kiemelték, hogy a legfontosabb piacaikon, így Kínában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Oroszországban, Németországban és az Egyesült Államokban is nőtt a nézőszámuk az előző évhez képest.

A 17 múlt évi verseny közül a legnézettebbnek globális szinten az augusztusról júliusra előrehozott Magyar Nagydíj bizonyult. A hungaroringi versenyt összesen 103,7 millióan követték, ami 7%-kal magasabb szám, mint a 2019-es. Összevetésképpen: az újonnan naptárba kerülő versenyek közül a Portugál Nagydíj 100,5 milliós, a második bahreini futam, a Szahíri Nagydíj 98,1 milliós, a Török Nagydíj pedig 89,1 milliós nézettséget hozott.

Fotó: XPB

Az F1 kiemelte, hogy a sorozat növekedése a közösségi médiában továbbra is töretlen, csupán egy sportág előzi meg őket. Emellett arról is beszámolt, hogy felméréseik alapján a közönség úgy véli, az F1 összességében fejlődött az elmúlt két évben, jó kezekben van a kategória, és jobb érzés az F1 szurkolójának lenni, mint korábban.

Stefano Domenicali, az F1 januárban hivatalba lépett új elnöke elégedett a kapott számokkal. „A tavalyi egy példa nélküli év volt mindenki számára, és a Forma–1-nek is alkalmazkodnia kellett a világjárvány kihívásaihoz. Tizenhét versenyt bonyolítottunk le, amiről az év első felében még mindenki azt hitte, hogy lehetetlen lesz. Biztonságosan valósítottuk meg, izgalmas lett, és új versenyekkel is szolgáltunk a szurkolók számára. A nézettségi mutatók bizonyítják a sportágunk ellenállóképességét és erejét” – hangsúlyozta az olasz, csak „minimális” csökkenésnek nevezve a 2019-eshez viszonyított visszaesést. „Ez olyasmi, amivel valamennyi jelentős sportág szembesült 2020-ban. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk 2020-ban, és tudjuk, hogy hihetetlenül erős a szurkolóbázisunk, a nézettségünk pedig a következő években is nőni fog.”

Hozzátette: „Örülünk, hogy a szurkolóink elégedettek a sportággal, a szezonunkkal, és azzal, ahogyan reagáltunk a világjárványra. Már várjuk a 2021-es szezonkezdést, és tudjuk, hogy a szurkolóink is izgatottan várják a visszatérést a versenyekhez.”

Az F1 2021-es idénye március 28-án rajtol a Bahreini Nagydíjjal, a bajnokság a tervek szerint 23 állomásból fog állni.

Borítókép: A 2020-as Magyar Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak