Musorujsag
Élő Eredmények
×

Miután elmagyarázták neki, mit vétett, Hamilton elfogadta a büntetést

Miután elmagyarázták neki, mit vétett, Hamilton elfogadta a büntetést

Motorsport
Miután részletesen elmagyarázták, hogyan vétett a szabályok ellen, és videofelvételeket is mutattak neki, Lewis Hamilton elfogadta monzai büntetését – árulta el az FIA versenybírája, Garry Connelly, aki nemrég hosszabban beszélt a sokat emlegetett incidensről.

Hamilton vezette az Olasz Nagydíjat, amikor Kevin Magnussen autója megállt a Parabolica kanyar és a boxutca bejárata közötti szakaszon, előidézve ezzel egy biztonsági autós fázist. A Mercedes ekkor kihívta a boxba versenyzőjét, azt azonban a csapat és Hamilton sem vette észre, hogy a boxutca ekkor már bezárt. A brit ezért stop-and go büntetést kapott.

Később a futamot piros zászlóval megszakították Charles Leclerc balesete miatt, a kényszerpihenő alatt pedig Hamilton azonnal a versenybírákhoz sietett, hogy megtudja, egészen pontosan miért kapott büntetést.

A nemrég online konferencián részt vevő versenybíró, Garry Connelly előadása során ezt az esetet hozta fel példaként arra, hogy a büntetéseket mindig megfelelően kell indokolni, hogy a versenyzők és a szurkolók is megértsék, elfogadják azt, ahogyan a Mercedes klasszisa is tette. „Lewis behajtott a boxutcába, miután egyértelművé tettük, hogy zárva van. Az idegávó szabályokra hivatkoztunk. Nem volt más választásunk” – jelentette ki határozottan.

Garry Connelly 2012-ben (Fotó: XPB)

„Ez egyébként a legtöbbünknek nem tetszik. Nem szeretjük az ilyen kötelező büntetéseket. A legtöbb versenybíró ellenzi őket, de léteznek, többnyire a csapatok kérése miatt. Ez a szabálysértés pedig stop-and go büntetést ért Lewis Hamilton számára” – magyarázta.

Connelly kiemelte, a piros zászlós fázis alatt a versenybírák örömmel beszéltek Hamiltonnal, és magyarázták el, miért döntöttek a büntetés mellett. „Nagyon udvarias volt. Csak azt kérdezte, miért büntettük meg. Elmondtuk, azért, mert akkor lépett be a boxutcába, amikor az már bezárt. Ő erre megkérdezte, meg tudnánk-e mutatni neki. Megmutattuk a felvételt, a belső kameráját is. Ott volt közvetlenül előtte a figyelmeztető lámpa” – mondta.

„Ekkor azt mondta, elfogadja a büntetést, és megkérdezte, miért ilyen szigorú az. Mi elmagyaráztuk, hogy nem volt más választásunk, mert ez egy kötelező büntetés, ilyenkor ezt kell kiszabnunk rá. Nem volt elragadtatva, de elfogadta. Nagyon udvarias volt, elhagyta a szobát és visszament a csapathoz. Kétségtelen, volt pár megjegyzése, miért nem szóltak neki a rádión. De ez szerintem tökéletes példa arra, bármennyire fájdalmas is a döntés, Lewis és a csapat is elfogadta. Azt mutatja, hogy ha nehéz döntést hozol, meg kell magyaráznod azt az érintetteknek és a közönségnek is” – emelte ki.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak