Musorujsag
Élő Eredmények

Kikotyogta Ricciardo: három évre szól a szerződése

Kikotyogta Ricciardo: három évre szól a szerződése

McLaren, Racefans
Elkotyogta Daniel Ricciardo, hogy három évre írt alá a McLarenhez. Ezzel is bizonyította, mennyire hisz a csapatban. Elmondta, mi győzte meg bennük, és mit remél az együttműködésüktől.

A tavalyi bajnokság rajtja előtt, még májusban jelentette be a McLaren és Daniel Ricciardo, hogy 2021-től együtt folytatják. Ezt követően a hétszeres futamgyőztes végigversenyzett egy szezont a Renault-val, majd év végén búcsút intett, és egészen az új évig várt, hogy megkezdhesse a munkát új csapatával. Hétfőn az MCL35M modell bemutatóján Ricciardo aztán először lépett színre a McLaren hivatalos versenyzőjeként – nem kis büszkeséggel.

„Öröm, hogy végre csatlakozhattam ehhez a csapathoz. Egy örökkévalóságnak tűnik, hiszen tavaly májusban állapodtunk meg. Izgatottá tesz, hogy a McLaren versenyzője lehetek, és már alig várom, hogy elkezdődjön! A McLaren elképesztő utazáson van az utóbbi években, és szeretnék segíteni nekik e lendület megtartásában. Az elmúlt heteket az Egyesült Királyságban töltöttem, hogy teljesen beilleszkedjek a csapatba, és a lehető legjobban felkészüljek a szezonrajtra. Szívélyesen fogadtak, érezni, mennyire egységes a csapat a gyárban, és nagyon izgatottak is. Én is az vagyok, és motivált” – jelentette ki a wokingi bemutatón.

Hogy Ricciardo több évre kötelezte el magát, az már tavaly tudható volt. Most viszont azt is kikotyogta, hány évre állapodtak meg pontosan. „Nincs mit rejtegetni, három évre szól, szóval elég idő van arra, hogy minden összeálljon” – jelentette ki, mit sem törődve azzal, hogy efféle részleteket inkább titkolni szoktak a versenyzők és csapataik. „Úgy érkezem, hogy lendületben vagyok, és a csapat is. Nemcsak az eredmények alapján mondom ezt, megvan a stabilitás is a csapatnál, valamint az infrastruktúra.”

Ricciardo nem véletlenül fedte föl a kontraktusa időtartamát: azt kívánta szemléltetni, mennyire hisz a McLaren projektjében, melynek célja, hogy újra a győztesek közé emelkedjen a patinás csapat. Az elmúlt két év fejlődése és átszervezései, Andreas Seidl csapatfőnök és James Key technikai igazgató érkezése kulcsszempont volt a McLarennel már a Red Bulltól való távozása előtt is tárgyaló, de végül mégis a Renault-t választó Ricciardo számára a mostani csapatváltásnál.

Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren) Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

„Amikor 2018-ban beszéltem a McLarennel, nem volt még itt Andreas, sem James Key. Elég sok volt még a bizonytalanság. Nem voltak még eredményesek a pályán, de még a saját struktúrájukat is csak keresték. Mostanra minden megszilárdult, és már illek ebbe a kirakósba. Andreas óriási kincs a csapat számára. Zak talán megüt emiatt, azt mondva: »Most többet kell neki fizetnem.« De Andreas tényleg segít a megfelelő irányba kormányozni ezt a hajót.”

Hároméves szerződése egyébként összhangban van azzal, amit Seidl a csapat felemelkedése kapcsán mondogatott korábban. A német szakember szerint hiába jönnek már jövőre a gyökeres szabályváltozások, a McLarennek még kelleni fog egy kis idő, mire mindene adott lesz a sikerekhez. Jövőre készül csak el az új szélcsatornájuk, és a költségvetési plafon hatásai is csak hosszabb távon domborodnak ki. Seidl egy tavalyi interjúban azt mondta, a McLaren emiatt 2023-2024 táján válhat nyerő csapattá.

Ricciardo szerint jók a kilátásaik az új korszak előtt. „Egyértelműen úgy érzem, hogy a McLaren jó úton járt az elmúlt években, jól felállt a csapat ezekhez a 2022-es szabályváltozásokhoz. Az F1 következő korszakában lehetőség nyílhat a fordításra. Minden, amit eddig láttam, amit eddig megismertem, izgatottá tesz a McLaren jövője kapcsán. Erősebb támogatóik is vannak. Érkeztek új befektetők, a csapat terjeszkedik. Azt teszik, ami ahhoz kell, hogy igazi bajnoki kihívókká váljunk” – állapította meg a 31 éves ausztrál, aki nemrég azt is kijelentette, hogy a McLarent tartja a legnagyobb esélyének arra, hogy F1-es bajnokká váljon.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

További tartalmak