Musorujsag
Élő Eredmények

Már első napjain kezébe vette a dolgokat Vettel az Aston Martinnál

Már első napjain kezébe vette a dolgokat Vettel az Aston Martinnál

Auto Motor und Sport
Az Aston Martin csapatfőnöke gyakorlati példákkal festett képet arról, milyen módon emeli új szintre csapatukat a már két náluk töltött napja során sok újítást kérő Sebastian Vettel.

Már tavaly bizakodva várta új csapata Sebastian Vettel érkezését, mivel tudták, tapasztalt bajnokként, nagy csapatok korábbi versenyzőjeként rengeteg olyan információnak van a birtokában, ami lökést adhat nekik. Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke pár hete elárulta, Vettel már a januárban megejtett első gyárlátogatásán lenyűgözte a mérnököket, akik úgy érezték, ő versenyzőként is egy közülük.

Az amerikai szakember az Auto Motor und Sportnak adott interjúban most gyakorlati példákkal szemléltette, miért is olyan értékes Vettel tudása és eltérő szemléletmódja számukra. „Mindenekelőtt hozza magával a bajnoki éveiből a tapasztalatát és a munkamódszerét. A mérnökeinket már most útba igazította, hogy milyen adatokra van szüksége ahhoz, hogy segítsünk az autó beállításánál. Már segédkezett a pilótafülke ergonómiájának javításában is. Például abban, hová kell helyezni kapcsolókat, és hogyan kellene őket használni ahhoz, hogy könnyebb legyen működtetni az autót. Vezetett már a szimulátorunkban is, és összevetette azt azokkal, amiket már ismert, és elmondta, mi a jó a miénkben, és min kéne még javítanunk. Ezzel munkához tudunk látni” – mesélte Szafnauer.

Gyorsan hozzátette, mindez csupán pár, a gyárban töltött nap eredménye volt. „Ennél még több is jön. Sebastian még csak pár napot töltött nálunk, és ilyen rövid idő alatt is ennyi hasznos visszajelzést adott nekünk. Az autónkat pedig még nem is vezette. Sokat tanulhatunk még tőle, és ettől csak javulhatunk. Ahogy Lance (Stroll) is profitálhat belőle, mivel sokkal kevesebb tapasztalata van, mint Sebastiannak.”

A csapatvezető elárulta, ő telefonon rendszeresen beszél Vettellel, de a mérnökök is hetente több alkalommal egyeztetnek vele. Az utazási korlátozások miatt túl sokat nem lehet náluk Silverstone-ban, de a terv az, hogy a tesztek előtt még többször is ellátogat a gyárba. „Még aktualizálnunk kell a szimulátort, hogy a legfrissebb fejlesztési specifikációkkal használhassa” – magyarázta Szafnauer.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A Ferrarival, az Alpha Taurival vagy az Alpine-nal ellentétben az Aston Martinnak nem áll módjában régi autóval tesztlehetőséget biztosítani Vettelnek a gyorsabb beilleszkedés és tanulás céljából. „Mi nem vagyunk egy nagy csapat, a motorunkat és a váltókat pedig úgy lízingeljük, az nem a miénk, a szezon után vissza kell őket adnunk. Emiatt nincs régi, menetképes autónk, amit rendelkezésre bocsáthatnánk” – avatott be ennek okába Szafnauer.

Ettől függetlenül nem tart attól, hogy Vettel lassan fogja megszokni az új közeget, valamint azt, hogy hosszú idő után először nem egy igazi nagy csapat tagja. „Nem fog sokáig tartani. Ne feledjük el, hogy Sebastian versenyzett pár évet a Toro Rossónál, amely hasonló méretű csapat, mint a miénk. Sebastiannak kiváló a memóriája, és nagyon is passzol hozzánk. Ugyanaz a filozófiánk a versenyzésről. Nálunk a teljesítmény áll az első helyen. Azon fáradozunk, hogy a leggyorsabb autót építsük, és ugyanez más területekre is érvényes, például a kerékcseréket végző személyzetre. A legtöbbet akarjuk kihozni a versenyekből, és nyerni is akarunk. Erről szól ez. Ugyanígy gondolkodik Sebastian is. A versenyzésről alkotott filozófiánk száz százalékig megegyezik, ezért nagyon jól fog menni a közös munka.”

Szafnauer elismerte, eddig kis csapatként működtek, úgy vágynak a mezőny elejébe, hogy nincs még tapasztalatuk arról, hogyan dolgozik egy élen küzdő csapat. Vettel érkezését már csak emiatt is kulcsfontosságúnak érzik. „Ha valaki folyamatosan az élmezőnyben van, más versenyeket fut. Sebastian ebben fog nekünk segíteni. Hozzá kell még szoknunk ehhez. De képesek vagyunk rá. Minél többet leszünk az elejében, idővel annál jobban fogjuk érezni magunkat ott.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak