Musorujsag
Élő Eredmények

Horner: Verstappen a Hamilton-utódok listájának élén áll a Mercedesnél

Horner: Verstappen a Hamilton-utódok listájának élén áll a Mercedesnél

The Race
A Red Bull csapatfőnöke biztosra veszi, hogy a Mercedes szívesen megkaparintaná Max Verstappent – Lewis Hamilton utódjaként.

Egyéves szerződéshosszabbításuk miatt egyelőre bizonytalan, hogyan képzeli el a hosszabb távú jövőt Lewis Hamilton és a Mercedes. A megállapodásuk bejelentése kapcsán a csapatfőnök, Toto Wolff hangsúlyozta, mindketten nyitottak a későbbi folytatásra, mégis megy a találgatás arról, hogy a hétszeres bajnok nyolcszorossá válva esetleg elgondolkodhat a visszavonuláson is.

Bármit is tervez, Hamilton a csak 2021-re szóló egyezségével érdekessé tette a helyzetet az átigazolási piacon – például a Red Bull szempontjából is. Max Verstappen egy éve ugyan 2023-ig szóló szerződést kötött az energiaitalosokkal, ám Helmut Marko tanácsadó nemrég megerősítette, van egy teljesítményhez között kilépési záradék a szerződésében, amely adott esetben már ez év végén szabaddá teheti őt.

Christian Hornert a motorprogramjuk bejelentése kapcsán tartott online sajtótájékoztatón megkérdezték, mennyire tartanak attól, hogy akár el is veszíthetik aduászukat a Mercedes miatt. Szerinte a rivális csak akkor vetheti ki a hálóját Verstappenre, ha Hamilton már nem lesz a fedélzeten. „Biztosra veszem, hogy ha Lewis úgy dönt, abbahagyja, Max a listájuk élére kerül. De ott van még nekik George Russell is, és még számos másik versenyző is elérhető” – nyilatkozta.

Hozzátette, Verstappen megtartásáért ők tehetik a legtöbbet, nem a Mercedesen fog múlni, hogy marad-e. „Ez a kapcsolatokon múlik, valamint azon, hogy versenyképes autót építünk-e. 2022-re semmire sincs garancia. Ez egy teljesen tiszta lap lesz. Egy ilyen nagy szabályváltozás teljesen megkeverheti az erősorrendet” – figyelmeztetett.

A kilépési záradék meglétét ő is megerősítette, ám azt is tisztázta, hogy annak semmi köze ahhoz, milyen motort használnak éppen, vagyis innen nézve irreleváns, hogy elveszítik a Honda gyári támogatását. „Minden versenyzőnek van egyfajta védőhálója. Mindig is ez volt a helyzet, szóval Max szerződésében is van egy teljesítménnyel kapcsolatos kitétel. nem fogom elárulni, hogy mi ez, de semmilyen formában nem kapcsolatos a motorral. Ez a kétoldalú teljesítményről szól egy bizonyos időszakra vonatkozóan” – fejtegette, arra utalva, hogy határideje van a kilépési záradék életbe léptetésének.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A csapatvezető végül hangsúlyozta, noha pusztán jó csomaggal is megtarthatják Verstappent, az elsődleges céljuk elérni, hogy a versenyző akarjon is maradni, és ne vágyjon máshová. „Egy versenyzőt nem lehet arra kényszeríteni, hogy ott versenyezzen, ahol nem akar. Szóval ez inkább szól a kapcsolatokról, mintsem a szerződésekről, és a szerződéseket csakis akkor veszed elő, amikor valami probléma van. Tapasztalatból mondom, Maxszal nagyon erős a kapcsolatunk. Hisz ebben a projektben, hisz abban, amit csinálunk. Látja, milyen befektetésekbe kezdett a Red Bull. A motorrészlegünk létrehozása egy elköteleződés, és ő hisz a csapatnál dolgozókban. Szóval hiszem, hogy nem lesz szükség a szerződés kitételeit elővenni.”

„Végső soron a mi feladatunk annyi, hogy versenyképes autót biztosítsunk számára. Ő is ezt akarja, mi is ezt akarjuk. Neki is erre van szüksége, és nekünk is erre van szükségünk. Innen nézve mindkettőnk helyzete ugyanolyan” – fejtegette Horner.

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak