Musorujsag
Élő Eredmények

Megvált tőle a Ferrari, most Vettel válik meg öt Ferrarijától

Tom Hartley Jnr.
A Maranellótól tavaly búcsúzó Sebastian Vettel úgy döntött, ritkítja impozáns autógyűjteményét: többek között öt Ferrarijától is megválik.

Sebastian Vettel nagy rajongója mindennek, amit motor hajt. Régi motorjai mellett komoly autógyűjteménnyel is rendelkezik, „garázsában” többek között F1-es masinák is találhatóak, Nigel Mansell 1992-es Williamsét tavaly vásárolta meg.

Korábbi Ferrari-versenyzőként számos maranellói masina tulajdonosa is. Vagy legalábbis volt. Azok után ugyanis, hogy a Ferrai megvált tőle, most ő is megválik több Ferrarijától… A négyszeres világbajnok egy klasszikus és csúcsteljesítményű autókkal kereskedő céget, a Tom Hartleyt bízta meg, hogy értékesítse gyűjteménye több darabját, köztük öt maranellói modellel, két Mercedesszel és egy BMW-vel. Ez a cég bonyolította le egyébként tavaly azt az árverést, amelyen Vettel a sokszínűség és az elfogadás fontosságárt hirdető törökországi sisakját ajánlotta föl, 225 ezer eurót gyűjtve két afrikai alapítvány javára.

„Örömmel osztunk meg veletek pár újonnan érkezett darabot, melyek mind egyenesen a négyszeres Forma–1-es világbajnok, Sebastian Vettel gyűjteményéből jöttek. Valamennyi autót Svájcban jegyezték be, ott adóztak utánuk” – írta a cég.

Vettel listája nem akármilyen modelleket tartalmaz, autói közül egy kivételével egyik sem teljesített többet 7000 kilométernél, egyes modelleket pedig kimondottan rá szabták, a logójával is ellátták.

Ferrari F12TDF

Fotó: Tom Hartley Jnr.
Fotó: Tom Hartley Jnr.

A 2016-ban gyártott autóban 1200 kilométer van. 6262 köbcentis, benzinmotoros darab, az ára 725 ezer angol font, vagyis több mint 300 millió forint. A versenyzőre szabott autó, Vettel-logóval ellátott ülések – a négykerekűnek eddig csak egyetlen tulajdonosa volt: maga Vettel.

 

Ferrari 458 Speciale

Fotó: Tom Hartley Jnr.

A 4497 köbcentis, benzinmotoros autó valamivel több mint 3000 kilométert futott, 2015-ben gyártották, ára 350 ezer font. Különlegessége, hogy ez volt az első autó, amit Vettel a Ferraritól rendelt. A gyártó a versenyző logójával látta el az üléseket, és számos extrával fölszerelte az autót.

 

Ferrari Enzo

Fotó: Tom Hartley Jnr.

5998 köbcentis, 2004-es autó, 1112 kilométerrel. Az autót Vettel Németországból vásárolta, azóta a svájci gyűjteményében állt.

 

Ferrari LaFerrari

Fotó: Tom Hartley Jnr.

A 2016-os hibridhajtású autó 6262 köbcentis, benne mindössze 490 kilométerrel. Vettel ezt a modellt már a csapat versenyzőjeként kapta a Ferraritól, számos extrával, többek között a Vettel-logóval az üléseken.

 

Ferrari F50

Fotó: Tom Hartley Jnr.

Az 1996-os autó nagyban hasonlít Vettel kedvenc Ferrarijára, az F40-esre, amit elmondása szerint még nem sikerült beszereznie. A masinában 6940 kilométer van, a versenyző 2015-ben, az első ferraris szezonjában vásárolta Dániából.

 

Mercedes-Benz SL65 AMG Black Series

Fotó: Tom Hartley Jnr.

A V12-es autó 2800 kilométert teljesített, 2009-es évjáratú, szintén Vettel rendelésére készült. Ára 275 ezer font.

 

Mercedes-Benz SLS AMG

Fotó: Tom Hartley Jnr.

A közel 7000 kilométert futó, V8-as motorral szerelt gép az első olyan modell, amit az AMG egymaga gyártott. 2010-es évjáratú, szintén Vettel rendelésére készült. 175 ezer fontért vásárolható meg.

 

BMW Z8 Roadster

BMW Z8 (Fotó: Tom Hartley Jnr.) Fotó: Tom Hartley Jnr.

Vettel az Egyesült Államokból vásárolta a modellt, amit emiatt EU-s szabványokra kellett alakíttatnia a BMW-vel. Az eladásra kínált masinák közül ez futotta a legtöbb kilométert, több mint 21 ezret. 175 ezer euró az ára.

További tartalmak