Musorujsag
Élő Eredmények

Pérez visszahozza a Red Bullhoz, amit Ricciardo elvitt – Horner

Motorsport-Total
A Red Bull csapatfőnöke úgy gondolja, Sergio Pérez végre képes lesz betölteni a Daniel Ricciardo által hátrahagyott űrt, és hasonlóan ütőképessé teszi a párosukat, mint amilyen az ausztrál náluk töltött éveiben volt.

Évek óta egyfajta versenyzőcsapdában ücsörög a Red Bull. Az utánpótlás-programjára büszke márka az utóbbi szezonokban többször is meghasonlott azzal, hogy visszafogadott korábban már menesztett versenyzőket (Danyiil Kvjatot többszörösen, de Brendon Hartley és Alexander Albon is úgy lett F1-es versenyzőjük, hogy az alsóbb kategóriákban már egyszer elbocsátották őket), 2021-ben pedig odáig merészkedett, hogy egy programján kívülit, Sergio Pérezt szerződtetett az első csapatához. Mark Webber 2007-es érkezése óta ez volt az első alkalom, hogy nem házon belülről választottak.

Hogy idáig jutottak, annak több váratlan lépés volt az oka. Az első Sebastian Vettel nevéhez fűződött, aki 2014-ben érvényes szerződése ellenére jelentette be, hogy a Ferrarinál fogja folytatni. Ez vezetett Danyiil Kvjat túl korai előléptetéséhez, majd korai menesztéséhez és Max Verstappen hirtelen felemeléséhez. A következő lépést aztán Daniel Riciardo szintén semmiből jövő 2019-es távozása jelentette, ami újabb fiatalokat égetett ki villámgyorsan: előbb Pierre Gasly, aztán Alexander Albon lett a Red Bull második versenyzője, ám Verstappen mellett egyikük sem tudott boldogulni a kevés rutinjával.

E hirtelen váltásokkal gyorsan elfogyasztotta fiataljait az osztrák csapat, és ebből az ördögi körből próbál most kitörni Pérezzel. Christian Horner szerint a rutinos mexikói megoldást jelenthet számukra, és visszahozhatja az egyensúlyt, amit legutóbb Ricciardo borított föl. „Nehéz lesz számára egyetlen teszten azonnal belelendülni, de megvan az az előnye, hogy nagyon tapasztalt. Természetesen azt várjuk tőle, hogy közel lesz Maxhoz, a kihívójává válik – úgy, ahogyan Daniellel és Maxszal három éven keresztül ez megvolt” – nyilatkozta a csapatfőnök

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull) Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

Helmut Marko korábbi nyilatkozataiból az derül ki, hogy a Red Bull nem várja el Péreztől Verstappen legyőzését, és nem is azért szerződtette őt, hogy bajnok legyen vele. Ők már azzal megelégszenek, ha a mexikói stabil segítője, hátvédje lesz fiatal reménységüknek, és újra „kétversenyzős” csapattá teszi őket. A náluk csődöt mondó Gasly és Albon megtanította őket arra, mennyire fontos ez: a konstruktőri bajnokságban, de az egyes versenyeken, taktikai szempontból is csak így lehet keresnivalójuk a Mercedes ellen.

„Sergio remélhetőleg igazán fontos szerepet fog játszani a csapatnál, és mindkét autónk folyamatosan a Mercedes közelében lesz” – mondta elvárásaikról Horner.

Ha ez meglesz, szerinte Verstappen esélyei is javulni fognak, aki a 2016-os érkezése óta komoly fejlődésen ment keresztül náluk. „Úgy vélem, az elmúlt pár évben mindent kihozott az autóból, ami lenyűgöző volt. Egy olyan autóból, ami nem volt annyira jó, mint a Mercedesé, de amivel ennek ellenére öt versenyt tudott nyerni az elmúlt két évben a Honda-motorral. Szerintem fantasztikus munkát végzett” – dicsérte a hollandot.

A következő lépést persze nemcsak versenyzőfronton, technikai téren is meg kell tennie a Red Bullnak ahhoz, hogy Verstappent bajnoki esélyekhez segítse. „A célunk, hogy rendszeresen, az év mind a huszonhárom versenyén legyen esélyünk nyerni” – jelentette ki Horner.

További tartalmak