Musorujsag
Élő Eredmények

A Red Bull mindkét csapatánál lát esélyt a visszatérésre Albon

A Red Bull mindkét csapatánál lát esélyt a visszatérésre Albon

BBC, Motorsport, Racefans
Nem esett jól Alexander Albonnak, hogy lefokozta őt a Red Bull, de máris azért dolgozik, hogy 2022-ben újra az F1-es mezőny tagja legyen.

Egészen a tavalyi bajnokság végéig halogatta az Alexander Albon sorsáról hozott döntését a Red Bull. A versenyző még a szezonzáró után is úgy érezte, van esélye a folytatásra, mivel a zárófutama jól sikerült, negyedikként segítette hozzá a Mercedesek legyőzéséhez Max Verstappent. Ez viszont már túl későn jött, a helyét a csapat végül Sergio Péreznek adta, miközben őt két csapata hivatalos teszt- és tartalékversenyzőjévé nevezte ki.

Albon a lefokozása óta csak röviden nyilatkozott a történtekről, egy hétfői sajtóbeszélgetésen most viszont részletesebben is megtette. Elismerte, nagyon csalódott volt, amikor közölték vele a hírt, ám igyekezett nem sokáig rágódni a történteken. „Csalódás volt, és csalódás is marad, mert ez a mi álmunk. Nem titok, ez egy nehezen vezethető autó volt, egy nehéz szezon számomra, de el kellett fogadnom. Nagyon hamar magam mögött hagytam ezt, és nem sok értelmét láttam sajnáltatni magam. Nem azzal reagáltam, hogy miért történt ez, és miért történt az, hanem azzal, hogy hogyan tudnám visszaküzdeni magam. Vissza kell térned, és mindent el kell követned a visszatérésért. Nem volt ez annyira gyászos, semmi hegedűszó a háttérben. Inkább visszatértem a munkához” – mesélte.

A kérdésre, nem bosszantotta-e, hogy elődjével, Pierre Gaslyval ellentétben a Red Bull őt nem a B-csapatához küldte vissza, hanem egyszerűen tartalékossá tette, elmondta: „Juki (Cunoda, az Alpha Tauri újonca) remek szezont futott tavaly, szóval megértem, hogy miért így döntöttek. Nincs bennem rossz érzés emiatt.”

Számára nem volt teljesen ismeretlen helyzet, hogy a Red Bull becsapott előtte egy ajtót: évekkel ezelőtt egyszer már az utánpótlás-programjukból is kitették őt, és úgy fogadták vissza. „Korábban is ejtettek már, nem ez volt az első eset. De annyit megtanultam, hogy mennyire akarom ezt. Hiszem, hogy jobban akarom, mint a rajtrácson bárki más. És ez elszántságot hoz magával. Nem fogom örökre abbahagyni” – jelentette ki.

Alexander Albon (Fotó: Red Bull) Alexander Albon (Fotó: Red Bull)

Egyértelművé tette, már 2022-ben újra a rajtrácson lenne. „A célom, hogy visszatérjek az ülésbe, és addig is készen állok minden eshetőségre, mert nem tudhatjuk, mi történik a COVID-dal. Hiszek magamban. Tudom, hogy képes vagyok talpra állni és elérni a célom. Csak meg kell várnunk, mi hogy alakul.”

„Már nagyon fiatalon jellemzett ez a hozzáállás. Mindig azt keresem, mivel javíthatnám az esélyeimet, mi lenne a hasznos számomra. Én úgy fogom ezt föl, hogy nincs értelme a sárban dagonyázni, nem csinálva semmit, ami megnyithatna új ajtókat a visszatérés felé. Szóval gyorsan átálltam erre a szemléletmódra, és azt kerestem, versenyzőként mi jelentené számomra a legjobb lehetőséget. Ez az volt, hogy egyből visszatérek a munkához, és nem leszek negatív” – mesélte vívódásáról.

Albon idén a Red Bull és az Alpha Tauri hivatalos harmadik számú versenyzője lesz, emellett pedig a DTM-ben is szerepelni fog, amikor az F1-es kötelezettségei ezt engedik. „A tél folyamán igyekeztem jól felkészülni, fittnek lenni, amennyire csak lehet, sokat szimulátoroztam. És igen, reményeim szerint kapok pár napot, amikor vezethetek, például a gumiteszteken” – mondta az F1-es tesztlehetőségek kapcsán, hozzátéve, a DTM-ben is minden tőle telhetőt megtesz majd a Ferrari-autókkal versenyző Red Bull-csapatért.

Ami az F1-es visszatérést illeti, kiemelte, ő két csapatban gondolkodik, és sem a Red Bullhoz, sem az Alpha Taurihoz való visszatérést nem tartja elképzelhetetlennek. „Az elsődleges célt a Red Bull jelenti, de négy ülés van, nem csak kettő, és most várom, hogy mi történik. Ha mindenki jól teljesít, akkor tudni fogom, mi a helyzet. Nekem most az a kötelességem, hogy mindent megtegyek a csapatért, hogy én magam is hasznossá váljak a gyárban. Mindent elkövetek, aztán meglátjuk” – mondta, hozzátéve, a nyáron már szerinte látni fogja, lesz-e esélye a Red Bullnál.

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB

További tartalmak