Bemutatta 2021-es autóját a Red Bull!

Megmutatta a Red Bull a versenygépet, melytől azt reméli, hogy a 2014-ben kezdődő szabályciklus záróévében legyőzi az uralkodó Mercedest.

A Red Bull RB16B (Fotó: Red Bull( A Red Bull RB16B (Fotó: Red Bull)
A McLaren, az Alpha Tauri és az Alfa Romeo után negyedik F1-es csapatként a Red Bull is bemutatta a 2021-es versenyautóját. Az RB16B kódnevű masina – mint a neve is mutatja – a 2020-as konstrukció továbbfejlesztett változata, sok múlt évi megoldással és alkatrésszel, de teljesen új Honda-motorral fölszerelve.

A csapat a tőle megszokott módját választotta a bemutatónak, valós esemény helyett felvételeket tett közzé a négykerekűről. Az az előző évekből megszokott matt külsővel, hagyományos Red Bull-festéssel debütált, igaz, az előző szezonok névadó támogatójának, az Aston Martinnak a logói a különválással már eltűntek róla. A hátsó szárnyukra az év végén kivonuló Honda neve került föl.

A Milton Keynes-i csapat nemcsak a fotókkal, egyelőre az információkkal sem bizonyult bőkezűnek. Leírásukban szerényen csak annyit közöltek, a tavalyihoz hasonló, mégis más autójukkal a csapat célja a 2020 végi lendület fenntartása, valamint az, hogy Max Verstappennel és Sergio Pérezzel a bajnoki címért küzdjenek. Emellett kiemelték, a 2020-ashoz nagyon hasonló külső azért számos újdonságot rejt, kezdve a módosított kialakítású motorral.

A Red Bull sosem zárt korábban futamgyőzelemmel szezont a hibridérában, 2020-ban viszont összejött neki. Ennek ellenére a télen próbálta úgy féken tartani a várakozásait, ahogy a korábbi években egyszer sem. Tavaly ilyenkor még nagyban fogadkoztak, hogy megállítják a 2014 óta verhetetlen Mercedest, ám a csillagosok erre az eddigi egyik legdominánsabb évükkel rukkoltak elő.  A cél most is ugyanaz Milton Keynesben, de a hozzáállás kicsit más.

 
Cikkajánló:

Túlzott önbizalma volt a Red Bull csapdája – megtanulták a leckét?

Egy „sosemlesz” F1-es autó: a Red Bull RB17-es

Helmut Marko tanácsadó Toto Wolff közelmúltban tett nyilatkozatára reagálva, miszerint 2021-ben a Red Bull és az Aston Martin is komoly veszélyt jelenthet a Mercedesre, elmondta: „Pillanatnyilag nincs versenyzés, szóval más módon kell izgalmakat kreálni. Reméljük, hogy elöl fogunk lenni, de a Mercedes az egyértelmű favorit” – jelentette ki az osztrák tanácsadó.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Red Bull ne várná nagy reményekkel a mostani idényt, mely az utolsó esélyt kínálja arra, hogy ebben a szabályciklusban legyőzzék a Mercedest. Mindkét meghatározó fronton komoly előrelépésre számítanak 2020-hoz képest: a Honda egy teljesen új motort gyártott az utolsó közös évükre, ők pedig a téli szünetben kijavíthatták a tavalyi érzékeny autójuk alapvető hibáit, és a fejlesztést félrevivő szélcsatornás problémákat.

A Red Bull RB16B (Fotó: Red Bull)

A Red Bull RB16B (Fotó: Red Bull)A csapat úgy érzi, versenyzőfronton is erősített. A hullámzóan teljesítő Alexander Albont Sergio Pérezre cserélték, akitől nemcsak azt várják, hogy megfelelő háttértámogatást biztosítson Max Verstappennek, hanem azt is, hogy rutinjával és a Racing Pointnál szerzett tudásával új ötleteket hozzon magával, valamint bizonyos belső információkat a riválisokról, így a korábbi munkaadójával szorosan együttműködő Mercedesről.

A Red Bull azt közölte, hogy egy silverstone-i filmes nap keretében már szerdán pályára viszik az RB16B-t, Verstappen és Pérez is kipróbálhatja azt. Az eseményükön tartalékversenyzőjük, Alexander Albon is részt vesz, aki idén aktív szerepet fog vállalni a fejlesztési munkálatokban.