Briatore: Csak egy napig volt gondja a beszéddel Alonsónak

Csak egy rövid ideig gátolta Fernando Alonsót a kerékpárbalesete során megsérült állkapcsa a vele napi szinten kapcsolatban álló Flavio Briatore szerint. A sérüléséről és a felépüléséről is beszélt a korábbi csapatfőnök.

Alonso nyaka „A hétfő a nyak napja” – írta Fernando Alonso e képéhez a közösségi oldalán
Fernando Alonso február 11-én Svájcban szenvedett kerékpárbalesetet: egy bevásárlóközpont mellett ütközött egy oda befordulni kívánó, szemből jövő autóval. A bukása során a fogai és az állkapcsa sérült, nem sokkal később Luganóból Bernbe szállították, ahol meg is operálták, majd két nap után kiengedték a kórházból.

A kétszeres világbajnok azóta már újra edzésbe állt otthonában, a közösségi oldalán közzétett fotói alapján egyre intenzívebben készül.

Korábbi renault-s csapatfőnöke, a menedzsmentjében mai napig érintett Flavio Briatore Peter Windsor újságírónak adott interjújában árult el pár részletet Alonso állapotáról. „Fernando készen áll, függetlenül a kerékpáros balesetétől. Minden nap beszélek vele, és megmondtam neki, hogy álljon le, mert a kerékpározás nagyon veszélyes. Ha kerékpározni akar, menjen a hegyekbe inkább, de ne az utakra. Megmondtam Fernandónak: »Ha nem hagyod abba a kerékpározást, be foglak zárni a garázsba! Nem a biciklidet, hanem téged!«” – mondta mosolyogva az olasz.

Fotó: Fernando Alonso/TwitterKiemelte, a bajnok jól van, és szemernyi kétsége sincs afelől, hogy teljesen bevethető lesz a március 12-én rajtoló bahreini előszezoni tesztig. „Sajnos jött ez a baleset, de szerencsére egyből visszatért Luganóba, már sétált, rendben van, és úgy vélem, az első tesztre is készen fog állni.”

Fölmerült, állkapocssérülése több mindenben korlátozhatja őt, például a táplálkozásban és a beszédben. Briatore tisztázta, nincs szó ilyesmiről, Alonso valójában csak egy rövid ideig nem tudott beszélni a műtétje után.  „Nem, nincs gond a beszédével. A problémát az elülső felső fogai jelentették: eltörte két fogát. Nagyon szerencsés volt, mivel ezek a kerékpárok már nagyon veszélyesek. A kerekük nagyon keskeny, csak egy centiméter érintkezik az aszfalttal, így a fékezés is nehézkes. Szóval nagyon-nagyon szerencsés volt. Isten figyelt rá. Tökéletesen beszél, mindössze egy nap volt, amikor nem tudott, mert volt rajta egy maszk, ami a szeméig ért. De képes beszélni, teljesen normálisan, és teljesen fel fog épülni.”

Flavio Briatore (Fotó: XPB)Briatore emlékeztetett rá, négy éve a MotoGP-s, Nicky Hayden kerékpárbalesetben hunyt el, múlt nyáron Alessandro Zanardi életveszélyes sérülést szenvedett egy közúti kézikerékpáros bukás során, de évekkel ezelőtt Mark Webbernek is volt egy komolyabb biciklis bukása. Szerinte e példák megmutatják, Alonso mennyire szerencsés volt. „Az embernek megvan a végzete. Nagyon örülök neki, és biztosra veszem, hogy látni fogjuk az első teszten.”

Az olasz úgy érzi, versenyzője nagyon éhes a sikerre és az F1-es visszatérésre, és a két szezon kihagyás csak újult erőt adott neki. „Fernando nagyon motivált. Úgy vélem, a két év távollét hasznos volt számára. Újra motiválttá tette. Amikor olyan autót vezetsz, amellyel nincs esélyed nyerni, az nagyon frusztrálttá tud tenni. Úgy vélem, a Mercedesbe ülve hat-hét versenyző képes lenne a mezőnyből bajnokká válni. Ennyire dominál ma az autó a versenyző képességeivel szemben” – fejtegette, utalva arra, hogy Alonso a kihagyása előtt csak a középmezőny második felében vergődött a McLarennel, és ez nagyon megviselte őt lelkileg.