Musorujsag
Élő Eredmények

Kubica attól tart, az új szabályok miatt kevesebbet vezethet

Kubica attól tart, az új szabályok miatt kevesebbet vezethet

GMM
Az Alfa Romeo tartalékosa, Robert Kubica attól tart, a szabadedzések hosszára vonatkozó új előírások miatt a 2021-es szezonban, kevesebb lehetőséget kap majd arra, hogy egy versenyhétvége során is autóba ülhessen.

A lengyel tavaly – noha a szezon a tervezettnél rövidebb volt a koronavírus világjárvány miatt – több pénteki szabadedzésen is részt vett az Alfa Romeóval, ezt pedig az idei évadban is meg szeretné ismételni. Egy szabályváltoztatás azonban átírhatja a terveit, 2021-ben ugyanis a pénteki szabadedzéseket 30 perccel „megrövidítik”.

Az edzésnapokon tehát az eddigi három helyett „csak” két óra áll majd a versenyzők rendelkezésére, ez pedig lehet, elgondolkodtatja majd a vezetőket arról, érdemes-e egy aktív pilótát kispadra ültetni, hogy tartalékosuk lehetőséget kapjon.

„A hétvégék formátumának változásával természetesen egy kicsit bonyolultabb lesz a helyzet. Azt hiszem, le kell majd ülünk, át kell beszélnünk a lehetőségeket, és azt követőnek kell majd döntenünk” – mondta a 2021-es Alfa Romeo bemutatását követően. „Tudom, hogy ez a döntés nem egyszerű. Komoly kihívás.”

„Egyrészt, voltam aktív versenyző, és tudom, mennyire fontos, hogy az ember minél több időt töltsön az autóban. Ezért nem veszek el szabadedzéseket olyan szívesen az aktív pilótáktól. Másrészről viszont, sosem mondanék nemet egy ilyen alkalomra, ha lehetőségem nyílik” – magyarázta.

Szerepköre kapcsán kiemelte, jól tudja, mit vár tőle az Alfa Romeo, és egyre kevésbé zavarja az, hogy csak a „kispadról” figyeli a futamokat, hiszen ahogy öregszik, úgy változnak a prioritásai is. „Versenyezhetek” – utalta arra, hogy tavaly a DTM-ben, idén pedig több megbízhatósági futamon is rajthoz állhat majd. „Tudom mixelni ezt a két dolgot. Vezethetek F1-es autót és versenyezhetek.”

„Most kívülről figyelhetem, ahogy a többiek az F1-ben versenyeznek, vagyis azt teszik, amiről mind álmodtunk. Korábban nekem is volt erre lehetőségem, szóval annyira már nem vagyok fiatal. A prioritásaim már kicsit mások, de a versenyzés iránti szenvedélyem, az, hogy vasárnaponként ott legyek az autóban, töretlen. De a realitás az, hogy tudom, hol a helyem a csapaton belül. Tudom, mi a feladatom, a szerepem, és igyekszem a legjobban teljesíteni” – fogalmazott.

Robert Kubica (Fotó: Alfa Romeo) Robert Kubica (Fotó: Alfa Romeo)
Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPB)

További tartalmak