Hamiltont és a Mercedest is jelölték a Laureus-díjra

Lewis Hamiltont és a Mercedest is jelölték a sport Oscar-díjának is nevezett Laureus-díjra.

Hamilton Laureus Lewis Hamilton a 2020-as Laureus-díjjal (Fotó: Laureus)
Az 1999-es alapítása óta évről évre megrendezik a sportvilág legjobbjait elismerő Laureus-gálát. A díj rangjáról mindent elmond, hogy a sport Oscar-díjaként is szokták emlegetni. Számos kategóriában osztják ki, a legnívósabb elismerésnek „Az Év Sportolója-díj” számít. Erre jelölték idén a férfiak között a 2020-ban hetedik világbajnoki címét szerző, és ezzel Michael Schumacher csúcsát beállító Lewis Hamiltont.

A brit versenyző neve azok után szerepel újra a legjobbak listáján, hogy egy éve Lionel Messivel megosztva nyerte el a Laureus-díjat a legjobb férfi sportolóként. „Megtisztelő számomra, hogy jelöltek a Laureus Év Sportolója-díjra ilyen hihetetlen sportolók társaságában” – nyilatkozta Hamilton.

Mellette a tavaly a Grand Slam-győzelmek terén szintén rekordot beállító teniszezőt, Rafael Nadalt, az NBA-ben szereplő Los Angeles Lakers kosárlabdázóját, az MVP-nek választott és negyedik bajnoki gyűrűjét nyerő LeBron Jamest, a Bayern Münchennel tavaly mindent megnyerő gólkirály labdarúgót, Robert Lewandowskit, a múlt nyáron az ötezer és tízezer méteres síkfutás világcsúcstartójává váló Joshua Cheptegeit, valamint a rúdugrás szakállas világcsúcsát a múltnak átadó Armand Duplantist jelölték az év legjobbja díjra.

„Ha visszatekintek a tavalyi díjátadó ceremóniára, nehéz elhinnem, mennyi minden változott azóta” – utalt Hamilton a világjárvány által hozott fordulatra. „A 2020-as év sokak számára volt nehéz, és természetesen a világ sportját is nagyban érintette a helyzet. Én voltam olyan szerencsés, hogy versenyezhettem, és büszke vagyok arra, amit csapatként együtt elértünk. És még büszkébbé tesz, hogy egy olyan útra léptünk, amellyel próbáljuk sokszínűbbé és befogadóbbá tenni a motorsportot. A Laureus-díj egyik inspirálója Nelson Mandela volt, és biztosra veszem, hogy ő is mindenben támogatna minket, hogy a sportot a nagyobb jó elérésére használjuk” – tette hozzá a Mercedes versenyzője.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)Elismerésre egyébként nemcsak ő, a 2020-as év másik F1-es bajnoka, a Mercedes is esélyes. Hamilton istállóját „Az Év Sportcsapata-díjra” jelölték, nem akármilyen ellenfelekkel, hiszen a Bayern München és a Liverpool futballcsapata, a Los Angeles Lakers kosárlabdacsapata, a Kansas City Chief amerikaifutball-csapat és az argentin rögbiválogatott is esélyes a trófea elnyerésére.

Motorsportos vonatkozás, hogy „Az Év Áttörése-díjra” a MotoGP spanyol világbajnokát, Joan Mirt is nevezték.

F1-es versenyző eddig négy alkalommal lett az év legjobbja a Laureusnál. Michael Schumachert 2002-ben és 2004-ben, Sebastian Vettelt 2014-ben díjazták, Hamilton pedig 2020-ban lett először első, a díj történetének első megosztott díját kapva.

A Laureus-díj gálájára májusban kerül sor, a világjárvány miatt ezúttal csak virtuális formában.