Az F1 számára kiemelten fontos egy afrikai futam

A Forma–1 számára kiemelten fontos, hogy a széria középtávon visszatérjen az afrikai kontinensre – jelentette ki a széria marketingigazgatója, Chloe Targett-Adams. A szakember hozzátette, a második amerikai futam is a prioritások között van.

Motor Racing - Formula One World Championship - Monaco Grand Prix - Sunday - Monte Carlo, Monaco Fotó: XPB
Utoljára 1993-ban rendeztek Forma–1-es futamot az afrikai kontinensen a klasszikusnak számító Kyalami versenypályán, amit azóta számtalanszor szóba hoztak a visszatéréssel, a szerződést azonban egyszer sem sikerült aláírni, noha sokak szerint egy, a királykategóriához hasonlító globális szériának illene Afrikába is ellátogatnia.

Így van ezzel Lewis Hamilton is, aki többször beszélt már arról, hogy az F1-nek a globális sokszínűségre való törekvés jegyében vissza kellene térnie a kontinensre. Így vannak ezzel a sportág vezetői is, akik jelenleg több opciót is vizsgálnak (tehát nemcsak a sokszor említett Kyalami pályát).

(Fotó: Kyalami)„Teljesen egyetértek Lewisszal, Afrika egy olyan kontinens, ahol nincs futamunk, és ez így nincs rendben” – jelentette ki Chloe Targett-Adams. „Nagyon szeretnénk afrikai versenyt, évek óta tárgyalunk már a lehetőségekről. Remélhetőleg középtávon sikerül megegyeznünk egy versenyről” – tette hozzá a marketingszakember.

Hozzátette, a tulajdonosok számára továbbra is fontos, hogy a jövőben újabb amerikai verseny kerüljön a naptárba, valamint az is, hogy a királykategória folytassa terjeszkedését Ázsiában. „Az afrikai futam mellett Amerika továbbra is gazdasági prioritás” – fogalmazott Targett-Adams.

„Most van egy csodás versenyünk Austinban, ahol remélhetőleg még évekig együtt dolgozhatunk a szervezőkkel. Vizsgáljuk a második futam lehetőségét, azt, mi legyen a célállomás. Ugyanúgy nem titok az sem, hogy mindezek mellett Ázsia is fontos számunkra” – magyarázta, majd megjegyezte, bár nem sikerült tető alá hozni a Vietnámi Nagydíjat, az országról nem mondtak le végleg. „Még együttműködünk velük, és hosszabb távon természetesen lesz lehetőségük a futamrendezésre.”

(Kép: Kyalami)