Musorujsag
Élő Eredmények

Öt éven belül bajnok lenne Sainz, a Ferrarival!

Öt éven belül bajnok lenne Sainz, a Ferrarival!

La Gazzetta dello Sport
A mclarenes tapasztalatát felhasználva segítené hozzá a Ferrarit is a talpra álláshoz Carlos Sainz. 2021-től nem vár csodát, Charles Leclerc legyőzése és a bajnoki cím is hosszabb távú cél nála.

Ugyan már két alkalommal is tesztelt a Ferrarival és sok időt töltött a maranellói gyárban, Carlos Sainznak mégis a pénteki csapatbemutató jelentette az első igazi nyilvános fellépését Ferrari-versenyzőként. A vörösök évnyitó eseményének részeként tartott sajtótájékoztatón a spanyol versenyző már az első fő ferraris célját is megfogalmazta. „Szeretnénk visszahozni a Ferrarit az élre, Charles-lal együtt a csapat javát akarjuk.”

Miközben jelezte, hogy maximálisan csapatemberként fog dolgozni, Sainz nem titkolja, maga is sikerekre vágyik. Noha egyelőre csak két évre írt alá a Scuderiával, szavaiból kiderült, ennél hosszabb távra rendezkedne be. „Öt éven belül szeretnék világbajnok lenni, és a Ferrari a megfelelő hely ennek eléréséhez” – jelentette ki.

Azzal tisztában van, hogy mélyről kell indítaniuk. A Ferrari az elmúlt négy évtizede legrosszabb szezonján van túl, és bár javulásra számít 2021-ben, nem akkorára, hogy újra győztesekké váljanak. Mattia Binotto csapatfőnök ráadásul előrebocsátotta, figyelmüket hamar a 2022-es autóra fogják összpontosítani, idén nem terveznek sok fejlesztést. Sainzot azonban ez sem riasztja vissza, és készen áll arra, hogy a McLaren után a Ferrarival is belekezdjen egy több éves folyamatba.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari) Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

„Pontosan ez az, amit magammal hozok a McLarentől. Ott egy küszködő csapathoz érkeztem, de láttam, hogy ha jól dolgozol, gyorsan talpra tudsz állni. Keményen kell dolgozni, a helyes irányba haladni, és így vissza lehet térni. Szerintem a Ferrarinak mindene megvan ahhoz, hogy sikeres legyen. Nem lesz könnyű, csapatként kell dolgoznunk, de meg tudjuk csinálni” – biztatta a csapatát is.

Ami az előttünk álló szezont illeti, tudja, szoros csata vár rájuk, és egyelőre nem tudná megmondani, a Ferrari a középmezőnyben marad-e, vagy újra csatlakozik a legjobbakhoz. „Nem foglalkoztat, kik lesznek az ellenfeleink, a McLaren, az Aston Martin vagy a Renault. Szép lenne, ha a Ferrari és a McLaren is visszatérne a győztesek közé, de valami szerintem még hiányzik ehhez. A minimális cél 2021-re, hogy jobbak leszünk 2020-nál. Csapatként fontos lesz csökkentenünk a Mercedesszel szembeni hátrányunkat, de ők gyorsabbak lesznek nálunk. És természetesen fontos lesz felkészülni 2022-re, ami reálisan nézve az első nagy lehetőség a nagy előrelépésre. Türelemre van szükségünk, mert ez most az az időszak, amikor higgadtnak kell maradni, és meg kell alapozni a sikeres 2022-t.”

„Egyelőre képtelenség megmondani, mi lesz, de tudjuk, hogy mit csináltunk, ismerjük a szimulációink eredményeit, és hogy mire számíthatunk a légellenállás, a sebesség és a teljesítmény szempontjából. Minden szám adott, de az ellenfelek számai nélkül képtelenség megjósolni, ezzel meddig juthatunk. Én elégedett és büszke vagyok az egész csapat munkájára, szép javulást értünk el. De amíg nem látjuk a riválisokat, addig képtelenség megmondani, hogy ez elég lesz-e vagy sem” – intett óvatosságra.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari) Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Akárki is lesz idén a Ferrari fő ellenfele, Sainz első számú riválisa már ismert: Charles Leclerc az, aki a harmadik évét kezdi Maranellóban, s ennélfogva némi helyzeti előnyből vág neki a rivalizálásuknak. Sainz úgy érzi, ilyen alaphelyzettel túlzó elvárás lenne tőle máris legyőzni a mezőny egyik legjobbjaként számon tartott monacóit. De szerinte ez most másodlagos is. „Idén nehéz lesz legyőznöm Charles-t, mivel nem ismerem még a csapatot. A legjobb az lenne, ha így is sikerülne, de van egy ennél fontosabb cél is: hogy összetartsuk a Ferrarit. Ha van év, amikor fontos az együttműködés, hát ez az! Amikor majd a bajnoki cím lesz a célunk, akkor talán foglalkozhatunk majd egymással is” – fogalmazott.

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak