Musorujsag
Élő Eredmények

Pérez úgy érzi, van egy nagy fegyvere Verstappen ellen

Pérez úgy érzi, van egy nagy fegyvere Verstappen ellen

The Race, Auto Motor und Sport
Jobb akar lenni Sergio Pérez az idei autójánál, és Max Verstappentől sem riad vissza. Úgy érzi, van egy nagy előnye a szélvészgyors csapattársával szemben.

Max Verstappen csapattársának lenni – ez jelentette az F1-ben az elmúlt években az egyik leghálátlanabb feladatot. A holland két év alatt két kollégáját fogyasztotta el, mégpedig olyan ütemben, hogy a tempót a Red Bull utánpótlás-gyára sem tudta tartani vele. A csapat Pierre Gasly és Alexander Albon korai elküldése után arra kényszerült, hogy kívülről szerződtessen valakit, és Sergio Pérez munkanélkülivé válása éppen kapóra jött nekik.

Elődeihez képest Pérez nemcsak abban más, hogy korábban sosem volt a Red Bull-család tagja, hanem abban is, hogy ő a 10. évében, rutinos és érett versenyzőként csatlakozik a gárdához. A mexikói úgy érzi, éppen ez az a fegyver, amivel Daniel Ricciardo távozása óta elsőként kihívás elé állíthatja Verstappent, és megszorongathatja őt.

„Szerintem ez elég nagy előny. Amikor az F1-ben nem mennek jól a dolgok, elég nagy lesz a nyomás, ami keményen érint. Ha tapasztalt vagy, és már átmentél hasonlón korábban, akkor egyszerűen képes vagy a megfelelő dolgokra összpontosítani. Technikai szempontból a pályafutásod során sokféle képességre szert teszel, szóval szerintem ez lényeges szempont. Ez a lehetőség számomra a pályafutásom szempontjából a lehető legjobbkor jön, és ki fogom használni” – nyilatkozta magabiztosan.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull) Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

A kihívást persze nem becsüli alá, tudja, hogy Verstappennel a mezőny egyik legjobbja mellett kell helyt állnia. „Amit eddig láttam, abból kiderült, Max nagyon jó lesz az időmérőkön. Igazán komoly mércét jelent az időmérőn. Az én erősségemet inkább a vasárnapok jelentik, a csaták, a versenytempó. Szerintem ez jól összeillik, és remélhetőleg a maximumot tudjuk kihozni az autóból.”

Az új csapattárs érkezéséről eközben Verstappen is véleményt formált. A mexikóiban inkább lát lehetőséget a Red Bull számára, mintsem veszélyt rá nézve. „Ami engem illet, nem igazán változtat sok mindenen. A csapat viszont mindig két autóval akarja a lehető legtöbb pontot szerezni, szóval meglátjuk, idén ez jobban megy-e. Természetesen ez a cél, mind ezt akarjuk: kicsit nehezebbé akarjuk tenni a Mercedes dolgát, hiszen még ők a favoritok. Meglátjuk, hogy alakul” – mondta a holland, majd hozzátette, Pérez más szempontból is a hasznukra lehet. „A másik csapattal a másik motorról szerzett információit és hasonló tanulságokat magával hozhatja, és rávilágíthat a különbségekre. Remélem, a csapatot ez is segíteni fogja, és új ötleteket merít majd belőle.”

 

A célja: jobbnak lenni az autónál

Ahhoz, hogy Pérez valóban harcba tudjon szállni Verstappennel, az autó maximális kihasználása lesz a kulcs. Ez az, ami Gaslynak és Albonnak sem ment korábban. A Red Bull az előző két szezonban érzékeny és nehezen kiszámítható autó volt, amivel a csapat első számúja ugyan boldogult, de a rutintalan társak már nem.

Alexander Albon és Sergio Pérez (Fotó: Red Bu)l

Pérez nem aggódik emiatt, noha elismeri, a Racing Point után beletelik majd neki egy kis időbe, mire megszokja a Red Bull eltérő karakterét. „Ez egyszerűen más autó, látni a különbségeket. Az eleje erős, és az ilyesmit már a szimulátorban is elég hamar érzékeled. Hiszek a képességeimben. Bele fog telni egy kis időbe, mire mindent uralni fogok, de nem látom akadályát, hogy idővel képes legyek rá. Ha már mindent tudok az autóról, amit kell, elérhetem vele a maximumomat.”

A 2021-re vonatkozó célkitűzésekkel Pérez nem kevésbé ambiciózus: szeretne jobb lenni, mint az autója. „Ha az autó elég jó ahhoz, hogy bajnokságot lehessen vele nyerni, akkor nyerni akarok. Ha az autó a második helyre jó, akkor nyerni akarok vele. Többet akarok kihozni belőle, mint ami benne van” – tette egyértelművé.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

További tartalmak