Musorujsag
Élő Eredmények

Vannak veszélyei a sprintfutamoknak a Ferrari versenyzői szerint

Vannak veszélyei a sprintfutamoknak a Ferrari versenyzői szerint

GP Fans
A Ferrari a többi csapattal együtt támogatja a szombati sprintversenyek ötletét. Két versenyzőjük viszont a veszélyekre figyelmeztetett.

Végleges döntés még nem született, de ha az ötletre elsőre igent mondó tíz csapat továbbra is támogatni fogja a szombati kvalifikációs sprintfutamok idei próbáját, jó eséllyel 2021-ben három nagydíjhétvége programja is módosulni fog, hogy az F1 történetében először a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről az időmérő edzés helyett egy szombati rövid verseny döntsön.

A Ferrari pénteki csapatbemutatóján Mattia Binotto csapatfőnök elmondta, ők az újítás mellett vannak, mivel úgy érzik, a sprintversenyek csak feldobhatják a show-t. „Nagyon nyitottak vagyunk az F1-gyel és az FIA-val folytatott párbeszédre. Hisszük, hogy ha a változtatással izgalmasabb és kevésbé kiszámítható lesz a versenyzés, az nagyszerű lesz. Támogatjuk a változást, mert a változással bizonyos célokat lehet elérni. Az egyeztetések ígéretesen alakulnak, de még el kell merülnünk a részletekben. A részletek jelentik a különbséget. Folytatjuk a munkát, és remélhetőleg jó megoldást találunk” – fogalmazott a csapatfőnök.

Két versenyzője ugyancsak nyitott a reformra, ám egyúttal figyelmeztettek, a sprintfutamnak veszélyei is lehetnek. „Egészen érdekes. Megér egy próbát, amiből látni fogjuk, hogyan működnek a részletek, például a pontozással” – nyilatkozta Charles Leclerc. „A legfontosabb, hogy a fő verseny fő verseny maradjon, és ne veszítsem az értékéből. Ez a legfontosabb szempont. Érdekes lesz kipróbálni a rövidebb versenyeket, amiken jobban támadhatunk. Én örömmel teszek egy próbát.”

Mattia Binotto (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc, Mattia Binotto és Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Carlos Sainz azon merengett, két versennyel ki lesz majd futamgyőztesnek tekinthető az F1-ben. „Amíg nem teszel egy próbát, nem fogod megtudni, hogyan válna be. Személy szerint a legfontosabbnak azt tartom, hogy a főverseny, a nagydíj ne veszítsen az értékéből. Kicsit veszélyes ez, mivel ha két győztese lehet egy nagydíjhétvégének, biztosítani kell, hogy mégis csak egy igazi győztes legyen” – érvelt.

Ugyanakkor hozzátette, az idei csak egy átmeneti év, így talán belefér a kísérletezés. „Ha van olyan év, amikor érdemes kipróbálni, az a 2021-es. A jövő szempontjából ez egy jó lehetőség a próbára, csak hogy lássuk, hogyan működik.”

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak