Aston Martin: Vettel vezetési stílusa nem olyan extrém, mint Pérezé

Már felmérte Sebastian Vettel stílusát és igényeit az Aston Martin, és meggyőződésük, a Ferrarival ellentétben ők rá tudják szabni az autójukat, hogy újra csúcsformájában tündökölhessen.

EvkHAnkXYAcAPt3 (1)1 Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)
Mire képes még Sebastian Vettel? Ez a kérdés gyakran fölmerült a bajnoki 13. helyet hozó 2020-as idényben, és eltérő válaszok érkeztek rá. Vannak, akik már nem hiszik, hogy tud még olyan szinten teljesíteni, mint a Red Bull-os éveiben, vagy az első ferraris szezonokban. Mások szerint az elmúlt időszak gyengélkedése inkább múlt a pszichológiai helyzeten, valamint a kimerültségen, mintsem azon, hogy megkopott a tudása. Mások szerint a Ferrari egyszerűen elfordult a bajnoktól, és nem is tett meg mindent azért, hogy érvényesülni tudjon.

Az Aston Martinhoz szerződése és az első ottani éve sok kérdésre választ adhat.

A csapatot alapítása óta erősítő technikai igazgató, Andrew Green úgy véli, Vettel jól be fog illeszkedni az Aston Martinnál, hála a közvetlen személyiségének. „Igazán megvan az összhang közte és a csapat között. Ő egy nagyon szerethető figura, de elképesztően sokat is tud, és a munkamódszere nagyon aprólékos. Pontosan ez az, amiért szerettük volna, hogy csatlakozzon hozzánk” – mesélte a szakember.

„Már most kezdjük látni, hogyan tudnánk idomulni a munkamódszeréhez. Ez egy másfajta módszer, mint ahogyan eddig dolgoztunk. De éppen ezért alkalmaztuk, hogy hozza magával a tudását és az élettapasztalatát négyszeres világbajnokként. Pontosan erre van szükségünk.”

Sebastian Vettel és Andrew Green (Fotó: Aston Martin)Vettelnek persze az autóval is meg kell találnia az összhangot – hogy ez mennyire kulcsfontosságú, azt az utolsó két ferraris éve megmutatta, amikor a stílusához nem passzoló masinákkal kellett küzdenie.

Hogy mennyi újdonsághoz kell hozzászoknia, arról a versenyző a szerdai bemutatón is képet festett. A beszélgetés során elárulta, korábban egyik csapatánál sem volt jellemző, hogy az autóban lévő kapcsolókat a kormány helyett a pilótafülke oldalán helyezték el – most viszont ez vár rá. „Ehhez még hozzá kell szoknom” – mondta mosolyogva.

Emellett a teljesen más koncepciójú versenygéphez, valamint a más tulajdonságokkal rendelkező Mercedes-motorhoz is hozzá kell szoknia. Egyes szakértők úgy vélik, a jobban vezethető Aston Martin jobban fekszik majd a stílusának, mint az elöl túl kevés leszorítóerővel rendelkező 2019-es és 2020-as Ferrari. Green elárulta, a szimulátoros munka és a megbeszélések után már felmérték, mik Vettel elvárásai az autóval szemben, és megállapították, merőben más, kezelhetőbb a stílusa, mint elődjéé, Sergio Pérezé.

„Megvan a saját vezetési stílusa, de nem olyan, amilyet nem láttunk már más versenyzőknél. Úgy fogalmaznék, nem annyira extrém versenyző, mint akinek a helyére ül. Az ő stílusa nagyon extrém volt, nagyon nehéz volt minden pályán jól csinálni vele. Bizonyos pályákon tündökölt, másokon nem. Seb stílusa sokkal kevésbé extrém, és megvannak az eszközeink és képességeink ahhoz, hogy hozzá hangoljuk az autót, hogy az passzoljon hozzá. Már megkezdtük a munkát ezen, a múlt hónapban dolgozott a szimulátorban, és nagyon elégedettnek tűnt azzal az iránnyal, amit választottunk. Szóval nincsenek problémák.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)Green már csak ezért is hiszi, hogy ők képesek lesznek újra a legjobbat kihozni a 2020-ban pályafutása eddigi leggyengébb szezonját futó négyszeres bajnokból. „Nem igazán merültünk el abban, hogy korábban mi játszódott le benne fejben. Annyit mondhatok, hogy rendkívül higgadtnak tűnik, gyorsan beilleszkedett a csapatba, és máris hat a csapatra. Szóval ki fogjuk hozni Sebből a legjobbat, ezt komolyan hiszem. A pályafutása csúcsán van, és ha nem leszünk képesek kihozni belőle a legjobbat, az a mi hibánk lesz, nem az övé” – bocsátotta előre Green.

Vettel eközben elmondta, mozgalmas időszak ez számára a sok újdonság miatt, ám szeretné minél gyorsabban elkapni a fonalat. „Számomra ez egy intenzív tél volt, és nemcsak az új szín, a sok új ember miatt is, akiket meg kellett ismernem. Előbb kicsit hozzá kellett szokni, de nagyon jól érzem magam, és a csapat nagyon sokat is segít. Remélem, hogy jó lábbal fogunk fölkelni.”

„Nekem ez egy nagy váltás lesz. Az autó más lesz eleinte, másfajta vezetési élményt fog adni, de biztosra veszem, hogy gyorsan belelendülök. és hamar elkapom a fonalat. Már az elején szeretnék sok pontot gyűjteni, a kiegyensúlyozottság fontos lesz. Emellett szeretnék profitálni belőle, ha elöl történik valami. Év végén pedig jó lenne bebiztosítani a vágyott harmadik helyet a bajnokságban” – tűzte ki a célokat.