Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas ígéri, önzőbb lesz idén Hamilton ellen

Bottas ígéri, önzőbb lesz idén Hamilton ellen

Autosport
Valtteri Bottas elismerte, eddig nem mutatkozott kellően önzőnek a Mercedesnél a Lewis Hamilton elleni párharcában, és a nyomást sem kezelte mindig jól. Idén változtatna ezen.

Négy szezont már teljesített Mercedes-versenyzőként Valtteri Bottas, ám hiába a csapat dominanciája, személyes végső céljához, a bajnoki címhez ez idő alatt nem került közelebb. Habár 2017-es érkezése óta a finn érezhető fejlődésen ment keresztül, 2020 megmutatta, mindez még mindig nagyon kevés Lewis Hamiltonnal szemben, aki tavaly sétagaloppal védte meg a címét, 124 pontot verve kollégájára.

Bottas a múlt szezon végén nem titkolta csalódottságát a végeredmény kapcsán, és azt is elismerte, hogy a szezonhajrára a motivációja is defektet kapott a címvédő lehengerlő fölényétől. Úgy érezte, hogy önmagához képest 2020-ban is számos területen fejlődött, ám önérzetének nem tett jót az újabb házon belüli vereség.

A 2021-es ötödik mercedeses idényének Bottas úgy rugaszkodik neki, hogy tudja, akár az utolsó esélye is lehet. A csillagosok ezúttal is csak egyéves szerződést adtak neki, és mivel George Russellt egyre nehezebb lesz a parkolópályán tartania a csillagosoknak, nem lehet biztos a maradásában.

Valtteri Bottas, Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Valtteri Bottas, Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

Bottas a Mercedes keddi bemutatóját követő sajtótájékoztatón elismerte, nem mindig kezelte jól a nyomást, és erről beszélgetett is csapatával. „Egyes F1-es éveimben túl nagy nyomás alá helyeztem magam. Aztán voltak időszakok, amikor túl nagy nyomást éreztem kívülről, vagy amikor én nem gyakoroltam elég nyomást. Ez az egész egyfajta játék, melyben meg kell találni a megfelelő egyensúlyt” – magyarázta.

Úgy érzi, a Mercedesszel ezúttal megtalálták ezt az egyensúlyt. „Csakis úgy adhatod a csapat tudtára, hogy mekkora nyomást gyakorolnak rád, ha megbeszélsz velük dolgokat. És ugyanez igaz önmagamra is. Nekem őszintének kell lennem magammal, megtalálni a megfelelő módját, hogy fejben minden egyes nagydíjra boldogan érkezzek.”

„Amióta csapattársak vagyunk, Lewis minden évben világbajnok lett, de én még a mostani szezonnak is úgy vágok neki, hogy újrakezdem, tiszta lappal, és maximálisan elhiszem, hogy harcolhatok a bajnoki címért. Természetesen ez a végső célom ebben a szezonban. De hosszú út vezet odáig, és lépésről lépésre kell haladnom.”

Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes) Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

Hamilton csapattársaként korábban Nico Rosberg is végigment egyfajta vívódási folyamaton, ám őt a nagy nyomás és az egymást követő vereségek végül arra ösztökélték, hogy kicsit „megerőszakolja” saját személyiségét, és keményebb, egoistább, akár számítóbb legyen a párharcukban. 2016-ban ez vezette őt sikerre. Bottas többször mondogatta, távol állnak tőle a pszichológiai játszmák, és eszében sincs Rosberget másolni. Most azonban elismerte, kicsit önzőbbé kell válnia a folytatásban, és ki kell sajátítania mindazt a csapaton belül, ami az érvényesüléséhez kell.

„Idén többet várok önmagamtól, mint valaha. Nyilván nem fogok semmit túlerőltetni, de a végső célom idén, hogy Abu-Dzabiba érve úgy tekinthessek vissza, hogy elmondhatom, a száz százalékot nyújtottam, mindent megtettem a bajnoki cím megnyeréséért, amit csak lehetett. A végső cél ez, és ez lesz az engem körülvevő emberek, a velem dolgozók célja is. Nagyon sokat várok magamtól, és úgy érzem, szükségem van a támogatásra, meg kell kapnom a szükséges információkat, és talán egy kicsit önzőbb is lehetek. Egy életben egy év egészen rövid idő, így muszáj mindent beleadni. Így fogom föl ezt, és az engem körülvevő emberekre is ugyanez vonatkozik” – bocsátotta előre az előző két bajnokság második helyezettje.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

További tartalmak