Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Nem a nyolcadik címtől teszem függővé a visszavonulásom

Hamilton: Nem a nyolcadik címtől teszem függővé a visszavonulásom

The Race, Autosport
Lewis Hamilton állítja, nem az idei év végeredménye és a nyolcadik bajnoki cím megszerzése fogja meghatározni, folytatja-e F1-es pályafutását 2022-ben.

Csak erre az évre írt alá szerződést a Mercedesszel Lewis Hamilton, és csapata keddi autóbemutatóján utalást tett arra, nem is érzi szükségét, hogy nagyobb távlatokban gondolkodjon, mivel úgy látja, mostanra mindent elért a sportágban, amit szeretett volna. Szavai azt sugallták, nem elképzelhetetlen számára egy év végi visszavonulás sem.

Hamilton az elmúlt években szinte minden sportági rekordot megdöntött vagy beállított. Tavaly a legtöbb futamot nyerő versenyző lett, megelőzve Michael Schumachert, és az utolsó lépcsőfokot az jelentené számára, hogy a német rekordját megdöntve nyolcszoros bajnok legyen. A nagy szabályváltozások előtti utolsó évben erre minden esélye meg is van a 2014 óta egyeduralkodó Mercedesszel.

Ez lenne egy tökéletes lehetőség arra, hogy bajnokként, 2016 óta veretlen versenyzőként, a csúcson zárja le a pályafutását, nem megvárva, hogy a fiatalság a fejére nőjön, a Mercedes pedig az új regulákkal hanyatlani kezdjen?

A Mercedes F1 W12-es (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton, Toto Wolff, Valtteri Bottas és a Mercedes F1 W12-es (Fotó: Mercedes)

Hamilton a bemutatójukat követő sajtótájékoztatón egyértelművé tette, ő nem így tekint erre az évre, és nem az újbóli címvédésének sikerétől teszi függővé, hogy lesz-e folytatás. „Fejben hoztam egy fontos döntést, és elhatároztam, nem szeretném, hogy az legyen a meghatározó tényező, nyerek-e egy újabb címet” – mondta a nyolcadikról a brit. „Én azért versenyzem, mert szeretek versenyezni, és szerintem mindig ennek kell a középpontban lennie. Ha már nem fogom szeretni a versenyzést, és ha csakis a jutalomért és a bajnoki címekért csinálnám, szerintem talán teljesen elvesznék. Természetesen ez a végső álom, de nem hinném, hogy ennek kéne a döntő tényezőnek lennie annak kapcsán, maradok-e és megyek-e tovább.”

„Itt sokkal inkább az számít, hogy amikor fölteszem a sisakot, még mindig mosolyogjak-e a garázsban. A kérdés az: még mindig élvezed? A tavalyi egészen nehéz év volt mindenki számára, beleértve magamat is. De még így is voltak nagy pillanatok. Idén is ez lesz? Meglátjuk. Fogom-e annyira élvezni? Meglátjuk. Izgatott vagyok, és most biztosra veszem, hogy fogom” – fejtegette Hamilton.

Azt is elmondta, mindent beleadott a mostani szezonra való felkészülésbe, és jelezte, nincs gond a motivációjával. „Még mindig szeretem, amit csinálok. Visszautalnék arra, amit a bemutatón mondtam: szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem kell több évre elköteleznem magam. Ezért választottam az egyéves szerződést, hogy lássam, hogyan alakul az év, hol tartunk majd az év közepén és végén. Ki tudja, lehet, hogy még akkor is világjárvány lesz. de ez nem jelenti azt, hogy nem vagyok elkötelezett, mert nagyon is elkötelezett vagyok a sport iránt.”

Hozzátette, nemcsak a sport iránt elkötelezett, de azon társadalmi ügyek iránt is, amikért a sport segítségével küzdhet. Ezek szintén befolyással lesznek a jövőjére. „Nagyszerű párbeszéd zajlik a sokszínűséggel kapcsolatos problémáról, és ez mai napig probléma, nem fog megváltozni egyik napról a másikra. De számomra fontos, hogy történjenek konkrét lépések. Én büszke vagyok a csapatomra, akik már léptek ebbe az irányba. Látni, hogy apránként kezdünk fejlődni, és egyszerre csak egy lépés jöhet. Szóval idén számomra ez is hajtóerőt jelent. Szeretnék felelősséget vállalni, és ennek tetejébe jó teljesítményt nyújtani” – összegezte, mik lesznek a szempontjai.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak