Musorujsag
Élő Eredmények

„Mi értelme?!” – Vettel csak muszájból indul a sprintfutamokon

„Mi értelme?!” – Vettel csak muszájból indul a sprintfutamokon

Autosport, Racefans
Semmi értelmét nem látja Sebastian Vettel az F1 szombati sprintfutamainak, és attól tart, a sportág ezzel próbálja elterelni a figyelmet a súlyosabb problémákról.

Miközben a csapatok egyhangúan támogatják, a versenyzőket megosztja az F1 sprintversenyes újításának ötlete. A Red Bull-os Max Verstappen és Sergio Pérez már korábban jelezte, vannak fenntartásai a reformmal szemben, a holland azt is megállapította, hogy semmi szükség nincs a nagydíjhétvégék formátumának variálására, a fontosabb az lenne, hogy szorosabb és izgalmasabb versenyeket fussanak vasárnaponként. A mclarenes Daniel Ricciardo, valamint a ferraris Charles Leclerc és Carlos Sainz eközben nyitottnak mutatkozott a sprintverseny kipróbálására, de jelezte, aggódik, hogy az újítás csökkenteni fogja a vasárnapi normál futamok értékét.

A mezőnyből eddig a leghatározottabban Sebastian Vettel szólalt föl a sprintversenyek ellen. Az Aston Martin versenyzője csapata szerdai bemutatója után egyértelművé tette, nem tetszik neki a sprintverseny, és nem is látja értelmét a tesztelésének. „Nem értem, mi áll mögötte. Nem tetszik. Miért rendeznénk egy előzetes döntőt a döntő előtt? Mi ennek az értelme? Nem értem” – kritizált nyíltan.

Megjegyezte: „Ha lesz szombaton is verseny, nyilván részt veszek rajta, mivel szeretnék versenyezni vasárnap. De én nem látom ennek értelmét.”

Vettel úgy véli, az F1-nek fontosabb problémái is vannak a nagydíjhétvégék programjának variálásánál, és attól tart, a sorozat csak a figyelmet próbálja elterelni a sprintfutamok show-műsorával. „A nagydíjak mindig háromszáz kilométeresek voltak, és ezek jelentették a hétvégék legnagyobb kihívását. Biztosan van más megoldásra váró feladat is, mintsem hogy egy új futamot rendezzenek, két perccel meghosszabbítsanak valamit, vagy bevezessék a Q4-et és a Q5-öt… Talán ezzel próbálják áthelyezni a hangsúlyt egy valódi problémáról. Ez inkább csak foltozás, mint valami megjavítása” – fogalmazott nyíltan a négyszeres bajnok.

Fotó: XPB

Csapattársa, Lance Stroll egyetértett vele abban, hogy az F1-nek nem a sprintfutamra kéne a legnagyobb figyelmet fordítania. „Vannak súlyosabb alapproblémák is a sportágban, amiket meg kéne oldani” – vélekedett a kanadai, sietve hozzátéve, ő nem zárkózik el a sprintversenyektől. „Nagyszerű is lehet, nem vagyok az ötlet ellenzője, és nem gondolom, hogy nevetséges volna. Talán kipróbáljuk, megnézzük, hogy vélekednek róla a szurkolók és hogy hogy működik. Minden szabályváltozás körül van bizonytalanság, amíg ki nem próbálod, hogy hogyan működik a valóságban. De úgy vélem, lenne pár alapvető változtatás, amit a sportágnak meg kéne lépnie. A sprintversenyektől nem kerül közelebb egymáshoz a mezőny, és nem kapunk jobb lehetőséget aerodinamikai szempontból és a gumik szempontjából q szorosabb csatára.”

„Egy biztos: még több leszorítóerőt nem veszíthetünk a másik autó mögött. Ezek a gumik annyira érzékenyek a túlmelegedésre, hogy ha valaki mögé kerülsz, csúszkálni kezdesz, és kicsúszol a hőmérsékleti tartományukból, amivel a tapadás is elszáll, és nem lehet csatázni. Szóval vannak itt technikai problémák, amikre inkább kéne gondolni, mint az olyan dolgokra, mint mondjuk a fordított rajtrács” – állapította meg Stroll, megfeledkezve arról, hogy az új sprintversenyes ötlet már nem tartalmazza a fordított rajtrács elemét.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Matin)

További tartalmak