Musorujsag
Élő Eredmények

Az új ügyvezető elmagyarázta a Williams új festésének üzenetét

Az új ügyvezető elmagyarázta a Williams új festésének üzenetét

Williams
Üzenetértéke van a Williams teljesen újragondolt, egyedi festésének. A februárban munkába álló ügyvezető, Jost Capito, elmagyarázta, hogyan jutottak el ehhez a megoldáshoz.

Ha az autókat nem is lehetett alapjaiban újratervezni 2021-re, ez a szezon a festések terén a nagy megújulások éve. A gyökeresen változtatók sorába állt be a pénteken prezentált FW43B-vel a Williams is. A grove-iak szakítottak az előző szezonok hagyományaival, és a döntően fehér festésüket egy túlnyomórészt kékre cserélték, megbolondítva pár egyedinek mondható mintával.

Jost Capito ügyvezető igazgató február elején ált munkába a csapatnál, és bemutatójuk kapcsán többek között azt is elmondta, mi áll a külső teljes módosítása mögött. „A festést az elmúlt hónapokban alakítottuk. Februártól én magam is részt vettem benne. Megvitattuk, merre kéne tartania a csapatnak. Egy olyan autót akartunk, ami emlékeztet a régi szép időkre, a csapat múltjára, de azt is ki akartuk fejezni, hogy tettünk egy lépést előre” – magyarázta a német.

„Alakítjuk a brandet, a következő hónapokban egy új brandet fogunk prezentálni. Ez még nincs készen, még nem döntöttünk, de szerettük volna, ha a festés megmutatja, hogy továbblépünk, és hogy ízelítőt adjon abból, ami a szezon közben vár ránk. Szerintem ez egy nagyon friss és különleges dizájn, nekem igazán tetszik.”

A Williams FW43B (Fotó: Williams)

A szakember szerint a megjelenés igenis sokat számít. „Egy autónak jól kell kinéznie. Egy autó akkor néz ki jól, ha látod vezetés közben, a pályán, a rajtrácson, és sugároz egy összképet. Ezt nagyon fontosnak tartom. Az egész dizájnt harmóniának kell jellemeznie. Szerintem mi ezt elértük a színekkel, a két különböző kékkel, valamint a csipetnyi sárgával. Ez jó érzéseket kelt, hiszen a múltban volt pár sikeres autónk, ami sárga volt” – utalt a Camel-szponzoros Williams-időkre az 1990-es évek elején. „Utalni akartunk arra, hogy változás van. Nem felejtjük el a múltunkat és az örökségünket, de már a fényes jövő felé indulunk el.”

Ez a törekvés összhangban van a csapat jelenlegi helyzetével. Az alapító Williams család a múlt nyáron végleg elbúcsúzott a csapattól, amit a Dorilton Capital vett át. Az amerikaiak ígéretet tettek nekik arra, hogy nem változtatják meg a csapat nevét, és ápolni fogják a patinás múltjukat, miközben fejleszteni, felzárkóztatni próbálják azt.

E kettősségbe maga Capito is tökéletesen beleillik. A német a régi iskola híve, mindig is nagy rajongója volt az F1-nek, gyerekként előfordult, hogy az összes zsebpénzét arra költötte, hogy levelet írjon minden versenyzőnek, és begyűjtse az aláírásaikat. A Williamst és annak alapítóit is tiszteli. „Számomra a Williams, a McLaren és a Ferrari ‘A Forma–1-es csapatok’. Sosem váltottak nevet, hagyományuk van, nagy múltjuk, sok sikert értek el. Nagyra becsülöm Sir Franket (Williams) és Patricket (Head). Amikor gyerek voltam, az övék volt a legjobb autó, és kiváló versenyzőik voltak. Számomra megtiszteltetés lenne, ha én vihetném vissza a csapatot arra a szintre.”

Jost Capito (Fotó: Williams/Mike Borrmann)

Miközben a hosszú távú célt az újbóli bajnoki sikerek jelentik a Williams számára, Capito tudja, hogy ettől még messze vannak. „A 2021-es szezonban szeretnénk csökkenteni a hátrányunkat az élmezőnnyel szemben. Ezért fogunk küzdeni. A szabályok nem engedtek hatalmas változtatásokat, abból gazdálkodunk, amink van. Figyelünk a sok részletre, de mindenki más is, szóval nem hiszem, hogy nagy változás lesz. Minden egyes pontért meg fogunk harcolni, nem követhetünk el hibákat, jól kell látnunk az időjárás-előrejelzéseket, és hasonlók. Ha kevesebbet hibázunk, mint mások, meggyőződésem, hogy szerezhetünk jó pár pontot” – mondta céljaikról szerényen, és festett egyúttal képet a helyzetükről.

Borítókép: A Williams FW43B (Fotó: Williams)

További tartalmak