Musorujsag
Élő Eredmények

Felülvizsgálja a WADA a Haas oroszos festését

Felülvizsgálja a WADA a Haas oroszos festését

Autosport
Felülvizsgálná a Haas csapatának oroszos festését az orosz sportolókra vonatkozó büntetést kieszközölő Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA.

Csütörtökön mutatta be autójának 2021-es új festését a Haas Forma–1-es csapata. Az amerikaiak idén új névadó szponzoruk, az Uralkali orosz olajvállalat érkezésével szakítottak hagyományos dizájnjukkal, és autójuk a megszokott szürke helyett döntően fehérben, de az orosz trikolór színeivel kiegészítve mutatkozott be. A gépük első szárnyán, oldalán és a motorborítás alján is egy az egyben megjelenik az orosz nemzeti zászló.

Mindez hullámokat kavart azok után, hogy az FIA korábban bejelentette, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete nyomán az általa rendezett világbajnokságokban, így többek között az F1-ben is tiltani fogják, hogy az orosz versenyzők oroszként, orosz zászló alatt szerepeljenek. Ez a büntetés a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA által lefülelt doppingbotrány következménye: a 2014-es téli olimpia idején derült ki, hogy Oroszországban állami segítséggel doppingoltak sportolók.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a bemutatójuk napján tartott sajtótájékoztatón kiemelte, az autójuk festéséről már azt megelőzően határoztak, hogy az FIA bejelentette az oroszokra vonatkozó szankciókat, azt követően pedig egyeztettek a szövetséggel, ám mivel az autók festésére nem terjed ki a büntetés, így külön engedélyt nem kellett kérniük tőlük.

A történet ezzel azonban a jelek szerint nem ér véget. Az oroszokra eredetileg 4 éves büntetést kérő WADA pénteken jelezte, meg fogja vizsgálni, hogy a Haas festése nem ütközik-e a szabályokba. „A WADA tisztában van a helyzettel, és meg fogja vizsgálni azt az illetékes hatóságokkal” – mondta szóvivőjük az Autosportnak.

WADA Fotó: Reuters

A bizonytalanság oka, hogy a CAS szabályozása azt mondja ki, az orosz sportolók nyilvánosan nem használhatnak nemzeti színeket vagy jelképeket a sporteseményeken, és ez a ruházatukra és eszközeikre is vonatkozik. Az autóversenyzés speciális helyzetet teremt, hiszen miközben Nyikita Mazepin semleges versenyzőként fog indulni a bajnokságban, és nem fogja használni az orosz zászlót sem, munkaeszközén, az autóján mégis láthatóak lesznek a nemzeti színei, csak éppen nem miatta, hanem a csapat és a szponzora miatt.

Steiner szerint ez egyértelmű helyzet: „Az orosz zászlót zászlóként nem használhatjuk, de a színeit az autón igen. Végső soron a sportoló nem használhatja az orosz zászlót, nem a csapat. És mi egy amerikai csapat vagyunk” – magyarázta.

Az FIA hasonló állásponton van. „A csapat az FIA-val tisztázta a festését. A CAS döntése nem tiltja az orosz zászló színeinek használatát” – közölte a szóvivőjük.

Eközben az F1-ben első szezonját váró Mazepin gondolkodhat azon, ő pontosan mi is legyen „orosz” helyett. „Még zajlanak az egyeztetések, mérlegelek. Egyelőre nem született döntés” – nyilatkozta az újonc. „Nem tisztem minősíteni a döntést, és nem is én döntök. Mindig is az F1-ben akartam versenyezni, ezért eléggé balszerencsés helyzet, hogy éppen abban az évben valósul meg, amikor ez történik.”

 

Borítókép: A Haas megújult 2021-es festése (Fotó: Haas)

További tartalmak