Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Engem úgyis nagyon gyorsan el fognak felejteni

Vettel: Engem úgyis nagyon gyorsan el fognak felejteni

Autosport, Top Gear
Sem a Ferrarin, sem az őt már leírókon nem próbál elégtételt venni Sebastian Vettel, akit kicsit sem foglalkoztat, milyen kép él róla éppen a köztudatban.

Amikor 2015-ben csatlakozott a Ferrarihoz, amolyan megváltóként tekintettek rá. Ő volt a korábbi évek legyőzhetetlen uralkodója, az akkori mezőny legsikeresebb versenyzője, aki ráadásul új csapatát is hamar, már a második versenyén győzelemre tudta vezetni. Sebastian Vettel maranellói pályafutása aztán hol megtorpant, hol fölfelé ívelt, ám a nagy áttörést sosem érte el. Sőt, a 2018-as második bajnoki vereséggel inkább megtört valami: Vettel lejtmenetbe fordult, és ami azóta történt, az teljesen megváltoztatta a róla kialakult képet.

A pályán elkövetett sok hiba, aztán a csapattársától elszenvedett vereségek fölerősítették a kritikus hangokat. Vettelt egyre többen nevezték a zeniten túljutó, kiöregedett bajnoknak, sőt, a legszélsőségesebbek még a korábbi sikereinek értékét is megkérdőjelezték, és négyszeres bajnokként is egy átlagos versenyzőként próbálták beállítani.

Kétség sem fér hozzá, az elmúlt évek alaposan megtépázták Vettel hírnevét, ám most, hogy az Aston Martinnál lehetősége nyílt a renoválásra, a német állítja, cseppet sem foglalkoztatja, hogy milyen véleménnyel vannak róla, és milyen örökséget hagy majd hátra.

„A világunk gyorsan továbblép, és gyorsan tovább is kell lépnie. Ez az egészséges, ez a jó, máskülönben mindig a múltban ragadnál, és ma még mindig Juan Manuel Fangiót dicsőítenénk mint minden versenyzők urát és megváltóját. Semmi kétség, ő nagyon-nagyon különleges volt, de ha ma megkérdezünk egy tizenötévest, hogy ki volt Juan Manuel Fangio, szerintem nem tudná. És ez így jó, mivel az élet megy tovább. És Fangio mai szemmel nézve még így is sokkal nagyobb örökséget hagyott hátra, mint sokan fognak, függetlenül a győzelmek számától. És ez így jó, menni kell tovább” – fejtegette.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

E gondolatot továbbfűzve megállapította: „Biztosra veszem, hogy ha majd búcsút intek az F1-nek, engem nagyon gyorsan el fognak felejteni. És ez rendben van így, ez az egészséges. Ez az oka annak, hogy nem túlzottan akarok bizonytani az embereknek, és csak a magam dolgával törődök, azzal, ami éppen előttem áll. Remélem, ez nem hangzik túl arrogánsnak, de ez most én magam vagyok és a csapatom.”

Ami a megítélést illeti, Vettel szerint az eleve képlékeny. „Mindig az utolsó eredményeid alapján ítélnek meg, és pár jó eredménnyel a senkiből hőssé válhatsz, vagy – mint az én esetemben történt – több mint ötven győzelemmel a tarsolyodban is átlagosnak gondolnak az emberek. Ez már csak így működik.”

A négyszeres bajnok elismerte, nem elégedett és nem is büszke a 2020-as szezonjára, melyben még Q3-as szereplő is alig-alig volt, ám állítja, már megbékélt a múlttal. Ennek részeként az sem jelent majd különösebb elégtételt számára, ha idén az Aston Martinnal legyőzi volt csapatát, a Ferrarit. „Az jó érzés lesz, ha jól fog menni. Nyilván szeretnénk előttük végezni, de szeretnénk mindenki előtt végezni, szóval nem számít, milyen színt látsz magad mögött, csak az, ki van előtted. Én nem vágyom bosszúra és hasonlókra, az ilyesmi nem motivál.”

Az Aston Martinnak meggyőződése, ki fogják tudni hozni Vettelből a legjobbat. Az elmúlt években gyakran hangzott el a megállapítás, a bajnokot leginkább a Ferrarinál rá nehezedő hatalmas nyomás, valamint az eredménykényszer miatt feszült hangulat vetette vissza. Vannak, akik szerint Vettel nem is igazán bírja a nyomást, és fejben nem volt kellően erős.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A bajnoki évei ugyanakkor mást mutattak, és Vettel is hevesen cáfolja az erről szóló felvetéseket. Ennélfogva az sem hiszi, hogy az Aston Martin lazább légköre és az alacsonyabb elvárások jelentik számára a gyógyszert. „Nem gondolnám, hogy közvetlen összefüggés lenne a nyomás és az élvezet között. Élvezheted úgy is, ha nagy rajtad a nyomás. Én magamra nagy nyomást helyezek, sokat várok magamtól. Ilyen szempontból semmi sem változik. Elégedett vagy, amikor úgy szeled át a célvonalat, hogy tudod, jó munkát végeztél, és mindig te vagy önmagad legjobb bírája” – magyarázta.

Kiemelte, a célja az lesz, hogy egyre nagyobb legyen rajtuk a nyomás, és egyre többet várjanak tőlük. „Valójában nagyon örülnék, ha óriási nyomás lenne rajtam, és a bajnokságért küzdhetnék. Végső soron ezt szeretném. Idén más helyzetben leszünk, nagy kihívás vár ránk, és reméljük, hogy jobban jövünk ki belőle, mint várjuk. Lépésről lépésre kell haladni, és nem szabad hagyni, hogy a nagyobb kép elvonja a figyelmedet arról, ami éppen előtted van.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak