Musorujsag
Élő Eredmények

Nem próbál játszmázni fiatal új csapattársával Vettel

Nem próbál játszmázni fiatal új csapattársával Vettel

Aston Martin, Motorsport-Total
Nem számít játszmázásokra Sebastian Vettel fiatal új csapattársával. Titkolózás nélkül igyekszik majd segíteni Lance Stroll fejlődését.

A legutóbbi két alkalommal nem sült el jól Sebastian Vettel számára, amikor fiatalabb csapattársat kapott. A Red Bullnál 2014-ben Daniel Ricciardo, a Ferrarinál 2019-ben és 2020-ban Charles Leclerc nőtt nagyon gyorsan a fejére és győzte őt le a házon belüli párharcokban. Idén az Aston Martinnál Lance Stroll lesz a kollégája, ám a különbség annyi, hogy ezúttal ő érkezik a fiatal versenyző csapatába, nem fordítva.

Strollt talán más kaliberként tartják számon, mint Ricciardót vagy Leclerc-t, ám vannak, akik szerint így is okozhat kellemetlenséget Vettelnek – ha másért nem, hát azért, mert az apja az Aston Martin csapatának tulajdonosa.

Vettel negatív megkülönböztetéstől nem tart, és Strolltól sem fél annyira, hogy pszichológiai játszmázásokba, vagy titkolózásba kezdjen előtte. „Világos, hogy én vagyok a ’veterán’, ő meg a fiatal. És nemcsak az útlevél szerint – nyilvánvalóan nekem van több tapasztalatom. Úgy vélem, ő nagyon tehetséges és igazán jó a nyers tempója. Szerintem még sokat tanulhat. És szívesen segítek neki. A múltban sem titkoltam el soha semmit a csapattársaim elől, szóval nem hinném, hogy ezt most kéne elkezdenem. Ha más nem, hát azért, mert fordított helyzetben, amikor én voltam fiatal, én is örültem, ha valaki nyitott volt velem, és mindent megosztott. Szerintem ez mindkét oldalról nyerő helyzet” – ecsetelte a négyszeres bajnok.

Strollt apja miatt már debütálásakor fizetős versenyzőnek bélyegezték, ám Vettel szerint sikerült már bizonyítania, hogy jóval több ennél. „Ha a tavalyi törökországi pole pozícióját vesszük, talán ott voltak a legnehezebbek a pályaviszonyok, ha visszagondolok az F1-ben töltött tizenkét évemre. Nemcsak a pályán maradni volt nehéz, de a kört teljesíteni is, és ő pole-kört autózott. Az ilyesmihez tehetség kell” – dicsérte kollégáját.

Lance Stroll (Fotó: Aston Martin) Lance Stroll (Fotó: Aston Martin)

Végül hozzátette, Strollnak talán több idő kell a tanuláshoz, ám ettől még komoly potenciál van benne. „A múltban láthattunk fiatal versenyzőket, akik nagyon felkészülten érkeztek, de aztán kicsit más irányt vett a fejlődésük. Nem állítom, hogy lassabban, csak másképpen. Szóval úgy vélem, izgalmas és kihívásokkal teli év vár mindkettőnkre, de mint mondtam, boldogan megosztok majd vele mindent, amit tudok, a csapattal és Lance-szel is.”

 

Stroll és a „világbajnoki vér”

Lance Strollt nemrég apja, Lawrence is védelmébe vette, irigyeknek nevezve azokat, akik azt hangoztatják, hogy csak miatta jutott el az F1-be. Megjegyezte: „Már bizonyította, hogy világbajnoki vér csörgedezik az ereiben.”

Ifjabb Stroll e megjegyzésre utalva elmondta: „Hinned kell benne, hogy így van, máskülönben nem is lennék itt. Most töltöttem be a huszonkettőt, szóval bőven van még időm. Sok mindentől függ. Tanulnod kell a hibákból, tapasztalatot kell szerezned, és versenyzőként bizonyítanod kell, hogy a megfelelő autóban ülhess. Ezek mind fontosak.”

Lance Stroll (Fotó: Aston Martin) Lance Stroll (Fotó: Aston Martin)

Bajnoki autót egyelőre aligha kap, ám Strollnak 2021-ben nem is lesznek efféle céljai. Ő már azzal elégedett lenne, ha a versenyzők bajnokságában a legjobb öt közé kerülne, mint tette azt múlt évi csapattársa, a negyedik helyen záró Sergio Pérez. „Ez klassz siker lenne. Tavaly sokáig voltunk negyedikek, és ez azt mutatja, hogy megvan bennünk a potenciál, de akkor sok balszerencsénk volt. De ezt el kell fogadni. Idén talán Seb valami pluszt hoz a csapathoz, akár azzal, ahogyan az autót vezeti, vagy a beállításaival. Az ilyesmiből tanulhat az ember” – tekintett előre a kanadai.

Borítókép: Lance Stroll és Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak