Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Az Astonnál nem az számít, hogy menő legyen az irodai fotel

Vettel: Az Astonnál nem az számít, hogy menő legyen az irodai fotel

Racefans
Sebastian Vettel elismeri, kicsi csapatnak tűnik az Aston Martin a Red Bull és a Ferrari után, ám ennek előnyét is látja. Például abban, hogy náluk a lényegen van a hangsúly…

Teljesen új kihívás vár 2021-től Sebastian Vettelre. Hosszú idő óta először nem egy kimondott élcsapat versenyzője, az Aston Martinnal a céljuk, hogy együtt váljanak élcsapattá. Hasonló építkezésnek legutóbb a Red Bullnál volt a részese, ám az akkori helyzet annyiban más volt, hogy nem kellett annyira az alapokról indulnia, mint most.

Habár az Aston Martinnak nagy tervei vannak, és a csapatnál komoly beruházások történtek az elmúlt egy évben, ők egyelőre még közelebb állnak eddigi Racing Point- és Force India-énjükhöz, mint a vágyott élcsapati státuszhoz. Vettel is érzi, más ez a helyzet, mint amihez szokott. „Ez egy remek emberekből álló csapat. Nagyszerű a hangulat, nagyon lelkesek. Ha a Ferrarihoz hasonlítunk, természetesen kicsi csapat vagyunk. Ez részben azért van, mert a motort mi nem magunk építjük, részben meg azért, mert a csapatunk még növekszik. Ez éppen az ellentéte annak, ami most az élcsapatoknál zajlik, amelyeknél korábban versenyeztem” – utalt arra, hogy a 2021-gyel életbe lépő költségvetési plafon miatt az eddigi élgárdáknál idén leépítésekre és átcsoportosításokra lesz szükség.

Vettel azonban nemcsak ebből a szempontból látja az előnyét annak, hogy az Aston Martin egy kisebb alakulat. Szerinte ez a munkájukra is jó hatással van. „Itt több dolog is más. Itt nem a mutatós külsőségek számítanak, nem a menőn kinéző dizájnerfoteleken van a hangsúly az irodában. Itt a színfalak mögött zajló munka a lényeg. Eddig azt láttam, hogy az emberek nagyon rátermettek, tehetségesek. És talán ez az első alkalom a csapat történetében, hogy végre levegőhöz juthatnak.”

 

Ajánló: Visszaadja Vettelnek az Aston Martin, amit a Ferrari elvett tőle?

Az Aston Martin vezetői tudják, ez egy hosszú távú projekt, és három-öt évig is eltarthat, mire bajnokká válhatnak. Versenyzőjük is osztja ezt a véleményt, ugyanakkor abban bízik, a 2022-es szabályváltozások lerövidíthetik ezt a folyamatot. „A Forma–1 változik. Idővel kiderül, de lehet, hogy nem lesz szükség erre a három-öt évre. Talán kevesebb is elég lesz. Reméljük, hogy így lesz, hogy az élen mindenki közelebb kerül egymáshoz, és nemcsak azzal kerülhetsz dobogóra, ha szerencsés vagy, és az elöl állókkal történik valami. Meglátjuk, hogyan változik az F1.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

 

Úgy érzi, még van ideje

A négyszeres bajnok szempontjából az idő cseppet sem elhanyagolható tényező. Vettel 33 éves, nem biztos, hogy van 3-5 éve kivárni, mire eljutnak a kívánt szintre, és ha így is lesz, feltörekvő fiatalok egész sorával kéne megküzdenie. Vannak, akik úgy vélik, már mostanra is megkopott a tudása, ám ő ezt a kérdést másképpen látja. Hiszi, hogy van még benne bajnoki cím.

„Az biztos, hogy nem vagyok túl öreg. Vannak nálam idősebb versenyzők is, akik most csatlakoznak a mezőnyhöz, nem csak fiatalok” – utalt a 40-et idén betöltő Fernando Alonsóra. „Igen, ott van Mick (Schumacher) is, aki vérfrissítést jelent, de nem gondolnám, hogy az életkor számítana. Inkább az a kérdés, hogy a megfelelő csapat vesz-e körül, és megfelelő-e az autód. Ez régóta így megy az F1-ben, nem titok. Az elmúlt években Mercedes-autóban kellett ülnöd ahhoz, hogy a bajnokságért küzdhess. A Ferrarival mi közel kerültünk hozzá, de nem annyira közel, hogy az utolsó két-három versenyen is harcban legyünk még.”

„Úgy érzem, ez még bennem van. Korábban is bennem volt, és amikor bajnok leszel, az jelenti a legnagyobb megelégedést, hogy tudod, képes vagy rá. Nem látom, azóta miért tűnt volna ez el. Hiszem, hogy még sok időm van, és ami az életkort illeti, őszintén szólva inkább a körülményeken múlik, valamint hogy hogy alakul a jövő.”

Borítókép: Lance Stroll, Sebastian Vettel és Andrew Green (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak