Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel első benyomásai az Aston Martinról és a Mercedes-motorról

Vettel első benyomásai az Aston Martinról és a Mercedes-motorról

F1
Sok újdonsággal szembesült Sebastian Vettel az első igazi Aston Martin-os tesztjén – kezdve a Mercedes motorjával. A tapasztalatairól mesélt.

Tulajdonképpen szerencsés volt Sebastian Vettel azzal, hogy ő kezdte a munkát pénteken az  Aston Martinnál. A délutánra megérkező homokvihar alaposan megnehezítette a mezőny dolgát, és egy új csapat új versenyzőjeként csak még nehezebbé tette volna az ismerkedést. Könnyű dolga persze így sem volt a németnek, a szél már délelőtt is fújt, ami több hibát is eredményezett. A négyszeres világbajnok kezdésként 51 kört teljesített az AMR21-gyel, legjobb ideje 1:33,742 másodperc volt, amivel a nap első felében a 7. helyet szerezte meg, aztán jelentősen hátrébb csúszott.

Számára azonban ez a nap még az ismerkedésről és a beszokásról szólt. „A silverstone-i és az itteni tegnapi filmes napon már ízelítőt kaptunk, de az természetesen nem volt elegendő kilométer. Az inkább az autó és az ülés ellenőrzéséről szólt, valamint annak előkészítéséről, hogy a mostani napokból a legtöbbet tudjuk kihozni” – nyilatkozta műszakja végén Vettel.

„Sok mindenhez hozzá kell még szoknom. Más az autó, másképpen is viselkedik. Más az erőforrás is, mások a kapcsolók, a folyamatok, de az autó vezethetősége is. Más a szemléletmód, és az olyan egyszerű dolgokkal kezdődik ez, mint a kormány, a fék. Az autó viselkedését is szoknom kell még. Van tér a fejlődésre, és kell is javítanom a vezetésen. Meg kell szoknom az autót.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettel pályafutása során most először vezet Mercedes-motoros F1-es autót. A váltásról egyelőre visszafogottan nyilatkozott. „Nyilván más, másképp kell működtetni. Sok mindenben eltér ilyen szempontból attól, amihez szoktam. Rajtam áll, hogy minél előbb belejöjjek. Ami a teljesítményt illeti, mindenki tudja, milyen jó a Mercedes motorja. Ilyen téren nem lehet kifogásunk” – értékelt.

Ami az időjárást illeti, homokvihar nélkül sem volt egyszerű a dolga. „A délelőtt egészen trükkös volt a nagy szél miatt. Nem volt nagy a tapadás, de mindenki ilyen körülmények között volt kénytelen vezetni. Ettől függetlenül számomra remek lehetőség volt ez az autó felmérésére, az új dolgok megszokására.”

Hogy mire lehet képes az Aston Martin a Racing Point tavalyi remeklése után, arról egyelőre nem tudott, és nem is akart beszélni. „A teljesítmény mindig függ a körülményektől is. Amennyire lehetett látni, mindenki birkózott kicsit az autójával. Én élveztem, hogy újra autóba ülhettem, jó volt a csapattal dolgozni. Sokat kell még tanulnom, van mit behoznom. A köridőkkel még nem foglalkozom igazán, inkább az érzés számított, végig kellett mennünk bizonyos dolgokon. Fel akartuk mérni az autót, adatot gyűjteni róla. Lehet, hogy ez kicsit most unalmas még, de így is jó volt az autóban ülni, csúszkálni vele, élveztem. A következő napokban ennél többre számíthatunk.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A félnapja során Vettelt egy műszaki hiba akasztotta meg. A boxutca végén állt meg alatta az autó, szerelőinek úgy kellett visszatolniuk a garázsba. Szerinte aggodalomra azonban nincs ok. „Az nem volt nagy dolog. Csak egy kis probléma, ami minden autónál felléphet. Sokféle szoftver van ezekben az autókban, és ez csak elővigyázatosság volt. Egy kis idő kellett hozzá, hogy újra pályára hajthassunk, de összességében rendben volt minden” – mondta el, miért rostokolt hosszabb ideig a garázsban.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak