Musorujsag
Élő Eredmények

Ferrari: Többé nem vagyunk hátrányban az egyenesekben!

Ferrari: Többé nem vagyunk hátrányban az egyenesekben!

Auosport
Mattia Binotto csapatfőnök fellélegzett: a Ferrari nincs lemaradva Bahrein rajtuk tavaly még kifogó egyeneseiben.

Már az autójuk bemutatója előtt ígérték, jelentős lesz az előrelépés. A Ferrari 2020-ban szégyenszemre elsőből utolsó lett motorgyártóként, és bár a szezon közben nem volt módja javítani a trükkjétől megfosztott motorját, a télen nagy energiákat fordított erre. Mattia Binotto már hetekkel ezelőtt arról beszélt, biztató számokat kaptak a tesztpadon, és a bahreini három tesztnap során megkönnyebbülve lélegezhetett fel: gyári eszközeik ezúttal nem vezették félre őket.

„A tesztpadról már voltak adataink, de most már arról is van képünk, hogy állunk a többiekhez képest. Egy éve sokkal lassabbak voltunk az egyenesekben, most rendben van a végsebességünk és a légellenállásunk. Mindkét területen előreléptünk” – jelentette a svájci születésű mérnök.

„Tudjuk, hogyan fut az erőforrás a tesztpadon, de amikor az autóba építed, a pályán fel kell mérned a tempót, valamint az ellenfelekhez viszonyított tempót. Tavaly Bahreinben az időmérőn nagyon lassúak voltunk az egyenesekben, és még a Q3-ba sem jutottunk be, messze voltunk a pole-tól. Most az adatok alapján az egyenesekben rendben van a sebességünk. Nem tűnik olyan nagynak a hátrányunk, mint tavaly.”

2020-ban nem győzte hangsúlyozni, hogy nem pusztán a motortrükkjük elvesztése miatt, az erőforrásuk gyengülésének következtében lassultak le, hanem azért is, mert autójukat nagy légellenállásúra tervezték. Most is kiemelte, a javulásuk e két oldalról egyszerre jön. „Ez nem csak a motorerőn múlik, hanem az autó légellenállásán is – ezt tavaly is sokszor hangoztattam. Mondjuk úgy, mindkét területen javítottunk, és ez javított a végsebességünkön. Ma már nem vagyunk hátrányban.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Persze azt sem állítja, hogy újra előnybe kerültek. A Ferrari relatív versenyképességéről Binotto egyelőre  nem nyilatkozott. „Nem nézegetem a többieket, csak magunkra figyelek, az adatgyűjtésre, a körülményekre. A szél kissé torzította a képet. Az ellenfelekkel lesz még időnk foglalkozni később” – mondta, amikor összevetésre kérték.

A motorral, a végsebességgel tett előrelépésük mindenesetre reményt adhat a tifosinak. Ahogy az is, hogy a csapatnál két évet már lehúzó Charles Leclerc azt nyilatkozta, az autójuk is javult, különösen annak tavaly még bizonytalan hátsó része.

Binotto összességében elégedetten értékelte a háromnapos tesztmunkájukat. „Tudtuk, hogy a kevés tesztidő miatt intenzív lesz a program, de tulajdonképpen minden simán alakult. Folyamatosan az autó viselkedésére fókuszáltunk, valamint az adatgyűjtésre, amiket a következő napokban ki fogunk elemezni. Elegendő kört teljesítettünk. Emellett fontos volt, hogy Carlos (Sainz) is beilleszkedhessen. Ebből a szempontból is jól állunk, Fiorano is sokat segített neki (ti. az ott teljesített tesztje – a szerk.). Carlos és Charles pedig jól dolgozik együtt, szóval a versenyzők szempontjából minden jól alakul.”

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak